Това съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БНР и "Фокус".

58-годишният Петко Сертов изчезна именно на 5-ти декември следобяд. Оттогава следите му се губят. Вчера от полицията обявиха, че той шофира чужд лек автомобил "Опел Астра" с регистрационен номер СА 2987 РМ. Светлосивата кола е собственост на 26-годишната Теодора Кондова.

Пред Нова телевизия тя потвърди, че автомобилът е неин, но отказа да даде пояснения. От МВР също отказаха да дадат информация за причините, поради които Сертов кара колата на младата жена.

Сега обаче полицията проверява сигнал, че опелът е бил забелязан в района на град Петрич.

"Това също не е необичайно, защото имаме информация за тази дестинация. Петко Сертов и преди е пътувал в района, към Гърция, където е работел като консултант по определен проект. Може да се направи логично предположение за негово излизане в посока Гърция, но по никакъв начин, докато не открием издирвания и автомобила му, няма да прекратим издирването и работата по случая”, допълни Лазаров.

Главният секретар на МВР съобщи още, че по обяд днес е било осъществено планираното облитане с хеликоптер на „Гранична полиция“, но то не е дало  резултат. 

Операцията продължи от 12.30 до 13.30 часа от пътен възел Мухово, язовир Тополница в посока Костенец. Тази операция, за съжаление, не даде резултат. Към настоящия момент, в следствие на облитането, не е забелязан Петко Сертов, а също и колата”, обясни Лазаров.

По-рано работодателят на Сертов и изпълнителен директор на „Обединени енергийни търговци” Ангел Божилов, както и негов приятел - полковник Николай Русатиев, съобщиха, че в деня на изчезването си той е имал тайна среща.


ДАНС само помагало

ДАНС не работи по издирването на Петко Сертов, ДАНС само помага при наличие на информация, но нямаме никакви данни за момента. Това заяви пред журналисти председателят на ДАНС Владимир Писанчев след заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, цитиран от "Фокус".

Той уточни, че ако в агенцията се получи информация за Сертов, тя ще бъде предадена на МВР, но "това не е наше разследване”.

На въпрос във връзка с това, че в медиите са се появили публикации, че Петко Сертов е разработвал настоящи депутати, евродепутати, членове на кабинета „Станишев”, Владимир Писанчев посочи, че около този случай се е създала голяма митология.

Докато не намерим информация за самия г-н Сертов, колата, всичко е само версия и предположение”, обяви той.