Това заяви снощи в Брюксел служебният премиер и министър на външните работи Марин Райков, цитиран от Ройтерс, на която се позова БТА.

Световната агенция напомня, че България обвини на 5 февруари ливанската въоръжена групировка за провеждането на бомбено нападение срещу автобус в черноморския курорт, при което загинаха петима израелски граждани и българският им шофьор. Това накара ЕС да вземе предвид включване на групировката в списъка на терористичните организации, заяви на 6 февруари говорител на съюза. Но много европейски правителства са предпазливи по отношение на налагането на санкции на Хизбула, защото според тях това може да засили напрежението в Близкия изток.

България представи резултатите от разследването на атентата пред външните министри на ЕС на 18 февруари, като ги призова да заемат по-твърда позиция спрямо групировката, напомня агенцията. Два дни по-късно обаче правителството подаде оставка след масови протести заради икономическата криза.

Дипломатът Марин Райков, назначен за временен премиер до изборите през май, заяви, че България няма да инициира включване на Хизбула в "черния списък" на ЕС. Това може да направи което и да е друго правителство от ЕС, но досега такъв ход не е предприет.

Някои членки на ЕС "не бяха достатъчно убедени" от доказателствата на България, заяви Райков в Брюксел вчера, цитиран от Ройтерс.
"За България е от ключово значение да имаме обща позиция, да имаме консенсус по този въпрос (с ЕС)", каза той пред журналисти по време на посещение в централата на НАТО в Брюксел.

"Ние ще продължим разследването. Ще продължим да работим върху това много сериозно, много активно. Ще предоставим необходимите доказателства", посочи той. "Но не България е тази, която трябва да инициира техническата процедура за включване в списъка (на Хизбула). Мисля, че нашите партньори ще могат да направят това, веднага щом постигнат определено ниво на консенсус по този въпрос", добави Райков.

Хизбула отхвърли тези обвинения и обвини Израел, че води кампания за очернянето й. В Европа само Холандия определя Хизбула като терористична организация, а Великобритания включва в "черния списък" само военното й крило. Европейските правителства и компании трябва да прекратят всички финансови сделки с групировките, които са включени в списъка на терористичните организации, отбелязва Ройтерс.