Съдия Марковска представи пред комисията удостоверение от Висшия съдебен съвет, че в комисия към съвета няма постъпили сигнали и жалби срещу нея; удостоверение от Върховния административен съд, в което се посочва, че няма оплакване или сигнал за допуснати нарушения от нея; удостоверение от Върховна административна прокуратура, че няма заведено производство срещу нея.
Венета Марковска е бивш зам.-председател на ВАС.

"За близо 36 години никога срещу мен не е имало повод да бъде образувано каквото и да е производство. В целия сигнал срещу мен не се посочва поне един случай от моята работа, който е неправомерен. Работата ми е прозрачна и публична", коментира лаконично съдията.

Миналата седмица стана ясно, че срещу Марковска има сигнал от лице, подписало се като Георги Тонев Колев. Той почти изцяло се базира на разследване, в което се твърди, че през януари същата година Марковска се намесила и практически издействала уволнението на двама полицаи, спрели за проверка Георги Георгиев - с когото живеела, който бил видимо пиян.
Има и твърдения за дарения и изгодни покупки на недвижими имоти, както от приятеля на Марковска, така и от нейни роднини. Георгиев е бил съветник на депутата от ГЕРБ Ивелин Николов.

Марковска заяви в отговор, че твърденията в доноса са плод на болно въображение.

От Европейската комисия обаче разкритикуваха остро парламента, че прикрива сигнали за кандидати за конституционни съдии.

"Изпращането на един донос в Брюксел не го прави по-малко донос. Вчера в Народното събрание при избора за конституционни съдии не се проведе дебат и не можах да предоставя някои документи. Всяка година декларирам имуществото си в Сметната палата и до момента не е установено несъответствие. Не съм присъствала на описания инцидент с Георгиев. Не съм се опитвала да въздействам на министъра на вътрешните работи или негови заместници за уволнението на техни служители”, допълни Венета Марковска.

Тя коментира и съдържащите се в сигнала намеци за "доверения адвокат" на съдия Марковска - Румен Еленски, с думите: „Познавам се с него повече от 30 години. Познанството ни не се отразява по никакъв начин на работата ми. Ако познанството на магистрат с адвокат е конфликт на интереси, какво да кажем за случаите, когато адвокат е женен за магистрат, каквито случаи има много”.

„Днешното ми изявление е, за да се избегнат всякакви съмнения, че съм допуснала някакво нарушение в работата си. И за в бъдеще ще се стремя да бъда на висотата на всеки конституционен съдия. Не съм допускала нарушение на закона”, подчерта Марковска.

„Трябва да сме наясно какво вършим. Това не е част от никаква процедура. Ние сме в необичайната ситуация да изслушваме член на Конституционния съд, който не е встъпил в длъжност”, заяви депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. По думите му - трябва да се посочи дали е ясен авторът на сигнала срещу съдия Марковска.

„Проявих загриженост, и още в същия ден съм помолила "Български пощи" да проверят дали има такава пощенска станция с такъв пощенски код. До мен сигналът е пристигнал без подпис и единствено с пощенски код и номер на пощенска кутия. Искахме да установим контакт с лицето. От "Български пощи" ни отговориха, че не съществува такъв пощенски код и няма как да се уточни коя е пощенската кутия”, каза председателят на правната комисия Искра Фидосова.

След заседанието Венета Марковска изрази пред журналисти своето мнение, че някой е заинтересован от това тя да не е конституционен съдия. На въпрос дали с днешното изслушване е изчистила името си, Марковска заяви: „Смятам, че съм изчистила името си. Може би вие всички сте склонни да вярвате на един анонимен сигнал, а не на един български съдия”.

„Аз няма как да науча кой е авторът на това писмо. Не зная кой е авторът. За мен този сигнал е анонимен, той е донос”, посочи тя.
Марковска заяви, че не е отричала, че познава Георги Георгиев, а само, че не живее с него.

Колкото до това, че Георгиев участва в една и съща фирма с нейния син. Марковска каза, че не вижда конфликт на интереси или нарушение на закона в случая и синът й е пълнолетен юрист, който има право да участва във фирми.

На въпрос как нейна служебна карта се е оказала в колата на Георгиев пък тя каза: „Моето лично обяснение е, че по една нелепа случайност, която може би ви звучи наивно, просто аз съм изтървала на празненство на наши познати чантичката си с документи, която той е следвало да ми предаде”.

По-рано днес самият Георги Георгиев заяви, че познава Венета Марковска, "но е лъжа, че живея и съм живял на семейни начала с нея".

Струва ми се, че Венета Марковска е редно да изчисти съмненията около себе си, каза по-рано днес правосъдният министър Диана Ковачева, предаде БГНЕС.
Според нея няма нищо лошо парламентът да изпрати писмо до ЕК, с което да мотивира избора си. Не би следвало България да оставя никакво съмнение у ЕК за прозрачността на изборите, които се провеждат тук, подчерта Ковачева.