Сирийският център за наблюдение на правата на човека посочи, че жителите продължават да бягат от града, разположен в централната провинция Хомс, заради страх от подновяване на артилерийския обстрел.

Бунтовническата „Сирийска свободна армия” призова Приятелите на Сирия да нанесат въздушни удари по силите на президента Башар Асад след като над 92 души, включително 32  деца, бяха избити в град Хула, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Информацията от Сирия не може да бъде потвърдена от независим източник на място, тъй като Дамаск ограничи достъпа на журналисти през периода на бунтове срещу президента Башар Асад, припомня Ройтерс.

Вчера активисти от опозицията съобщиха, че сирийската армия е открила артилерийски огън след сблъсъци с бунтовници в Хула. Сирийската опозиция настоя днес за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН след обстрела на правителствените сили в Хула, където сред жертвите от вчера има 32 деца, посочи председателят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман, цитиран от АФП.

По-късно днес екип на наблюдатели на ООН в Сирия пристигна в град Хула, където бе съобщено, че правителствените войски при артилерийски обстрел са убили най-малко 92 души. „Екип на наблюдателите на ООН пристигна в селището Талдау в околностите на Хула, за да документират престъпленията, извършени през последните 24 часа, и нарушаването на примирието”, се посочва в съобщение на Сирийската организация за мониторинг на човешките права.

Ръководителят на мисията наблюдатели на ООН в Сирия Роберт Муд предупреди срещу опасността от гражданска война в Сирия, където продължаващият вече 14 месеца народен бунт се милитаризира, за да противодейства на репресиите на управляващия режим. Онези, които използват насилието за собствени цели, може да доведат страната до гражданска война, заяви норвежкият генерал.

Той определи като трагедия смъртта на 92 цивилни, от които 32 деца под 10-годишна възраст, убити в резултат на артилерийския обстрел на сирийската армия срещу района на град Хула.