По думите му днес е постигнато споразумение с Първа инвестиционна банка да бъдат отпуснати средства за заплати, съобщиха КРОСС и БТА.

На пресконференция Захариев заяви, че най-важният въпрос е производството в комбината да бъде възобновено. За това не било нужно включването на важен чуждестранен инвеститор, защото Захариев няма намерение да се отказва от предприятието.
Дори бил намерен купувач за част от непроизведената продукция и работа може да започне идната седмица.

Относно прехвърлянето на собствеността в „Горубсо-Мадан”, той каза, че сделката е била подписана късно снощи от „Интертръст Холдинг”, но от страна на новия купувач – „Върба Батанци", е подписана само от един представител.

"Категорично отхвърлям твърдението за умишлен фалит. ОЦК без инвестиции е мъртво", заяви Валентин Захариев.
Той не се притеснява от прокурорска проверка и заяви, че чрез нея ще бъде открито, че дружествата не са били източвани, а в тях е било "наливано" под формата на инвестиции и субсидиране от дъщерни фирми.

Според ръководството на ОЦК, военновременните запаси, които са се водили на отчет в дружеството, са деблокирани от Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", предадени са от ОЦК на определения от агенцията купувач, за което предприятието разполага с предавателни протоколи.
Проверка от вчера в ОЦК от агенцията е установила, че няма отклонения от количеството и качеството на тези военновременни запаси, за което е издаден и протокол.

Премиерът Бойко Борисов днес е позвънил на областния управител в Кърджали Иванка Таушанова и й поръчал да отиде при протестиращите металурзи, за да им каже, че не ги е забравил, предаде БГНЕС.
"Преговорите продължават, има напредък, снощи до късно заедно с министър Делян Добрев настояхме по-бързо да се определи новият мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Говорихме много и за финализирането на сделката за "Горубсо Мадан". Кажете на хората в Кърджали, че не са изоставени, напротив, лично съм притеснен за това", подчертал Борисов.

Когато обаче Таушанова пристигнала в завода, металурзите се били разотишли, за да гледат по телевизията пресконференцията на Валентин Захариев и изпълнителния директор Славея Стоянова.
Десетки други се подредили на опашка пред Съдебната палата да внасят исковете си срещу работодателя заради отдавна неполучените си заплати. Всички работници са получили счетоводните извлечения за дължимите им заплати за 5-6 месеца назад и атакуват НОИ и Районния съд с комплект документи.

"Захариев" стана мръсна дума, хората кипват само при споменаването на името му. А и на пресконференцията той продължи да хвърля прах в очите и да лъже безогледно. Защо не дойде в Кърджали да повтори казаното в София?", питаха се негодуващи работници.