"Това не бяха избори. Това бе специална операция на бандит, който иска да се върне в Кремъл", каза Гари Каспаров, един от водачите на опозицията и бивш световен шампион по шахмат, съобщи БТА.

"Това не бяха избори, Това не е президент", гласи лозунг на протестиращите. Днешният митинг според наблюдателите ще покаже колко силна е опозицията след победата на Путин на президентските избори. Протестите през зимата бяха най-мощните прояви на недоволство в постсъветската история на Русия и събираха по около 100 000 души - много повече от събралите се досега на митинга в Москва днес, напомня АП.

Това е поредният от опозиционните митинги под наслов "За честни избори", започнали след победата на управляващата партия "Единна Русия", чийто лидер е Путин, в парламентарните избори през декември. Този път дневният ред е друг - нарушенията на изборите за президент на Русия, спечелени от Путин с 63,6 на сто, и тактиката на по-нататъшните действия, съобщиха организаторите. На митинга говориха наблюдатели, следили вота за държавен глава, които имат готовност да разгласят случаи на фалшификация.

Документи и видеоклипове с нарушения бяха показвани на големи екрани. "Трябва да излезем на улицата, за да запазим връзките, които ни сплотиха на изборите, и за да покажем на властите, че още сме тук", цитира АФП призив, отправен от посетител на страницата на днешния митинг във Фейсбук. "Това е въпрос на оцеляване", подчертава той. "Трябва да разработим програма за бъдещето и да спрем критиките срещу миналото", заяви в Туитър руската телевизионна звезда Ксения Собчак, която се очаква да е сред ораторите на "Нови Арбат".

Московската полиция съобщи, че има данни, според които "групи граждани" планират след митинга провокации - палене на факли, затваряне на магистрали, разпъване на палаткови лагери, посочва ИТАР-ТАСС. Полицията предупреди "инициаторите на подобни акции, че ще носят цялата отговорност за тях и всички тези противоправни прояви ще бъдат прекратявани от органите на реда стриктно според действащото законодателство".