Прието бе и мобилните оператори да уведомяват абонатите месец преди изтичането на индивидуалните им договори, съобщи БНР.
Депутатите гласуваха всеки абонат при изменение на общите условия в договора по инициатива на мобилния оператор да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането им в сила.

Прието бе и при сключването на договора в рамките на седем дни всеки потребител да може да се откаже. Подобна мярка не е налагана до момента в целия ЕС.

Остава в сила осъществяването на електронните съобщения, повиквания, електронна поща без човешка намеса за търговски цели и реклама да се прекратяват единствено с предварително съгласие на потребителя.
Мнозинството не прие предложенията на депутатите от Синята коалиция операторите да осигуряват възможност на крайните потребители за автоматично отстраняване на нежеланите търговски съобщения. Доводите на мнозинството бяха, че в сегашния вариант на закона има достатъчно възможности за защита и отказ от получаването на търговски съобщения и реклами.

„Само преди една седмица бяхме свидетели как единият от мобилните оператори получи наказание за това, че изпраща непоискани SMS-и в късни часове. Затова ние поискахме да има възможност за автоматично отстраняване на тези нежелани SMS-и и смятам, че е съвсем резонно", коментира синият депутат Михаил Михайлов, цитиран от Дарик радио.

Колегата му Иван Иванов се обърна към колегите си с думите, че убеден, че голяма част от тях, както и той самият, получават съобщения, които са директен маркетинг без тяхното предварително съгласие.
„Изрично обръщам внимание, че в последно време много деца на възраст от 10 до 18 години, а някои и под 10 години, имат вече мобифони, където има подвеждащ маркетинг и в определени случаи свързан с финансови ангажименти", допълни той.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Иван Вълков от ГЕРБ обаче заяви, че в закона е записано, че всички видове повиквания, SMS-и и електронни пощи, които се предоставят по този начин за директен маркетинг и реклама, могат да бъдат осъществявани единствено и само след изричното съгласие на крайния потребител.
„Нещо повече, в последното изречение е дадена възможност на крайния потребител да се откаже в който момент желае, дори и да е дал такова съгласие", допълни той.

От 5000 до 60 000 лева може да стигне глобата за мобилен оператор, който не спази условията за преносимост на номерата към друг оператор, предаде БТА.
Санкция ще има и ако техническите смущения при прехвърляне на номер от една мрежа към друга продължат повече от осем часа, обясни пред журналисти председателят на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщение Иван Вълков (ГЕРБ).

Той посочи, че на деветия час операторите вече ще подлежат на глоба за нарушения на условията при прехвърляне на номерата. Вълков обясни, че европейската директива предвижда техническият пренос на номерата да се извършва в рамките на 24 часа, но в промените на Закона за електронните съобщения е записан по-кратък срок, от осем часа.
Фактическото прехвърляне на номерата от подаването на заявлението до реалното прехвърляне е в рамките на 7 дни, защото има и други неща, които трябва да се свършат, уточни депутатът.


От 1 септември 2013 г. наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване се прекратява, реши още парламентът. В тримесечен срок от влизането в сила на измененията Министерският съвет трябва да приеме план за въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване /DVB-T/, с разписани етапи и срокове. В плана ще се предвиди и комплекс от мерки за подпомагане на хора със специфични социални потребности, за да се осигурят устройства, които да им позволят достъп до радио и телевизионни програми.
До 1 септември 2013 г. КРС трябва да открие процедура за конкурс за предприятие, което да получи разрешение за ползване на индивидуално определен радиочестотeн спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронна съобщителна мрежа за цифровото телевизионно радиоразпръскване с национален обхват.