Жители на варненското село Константиново излязоха на протест заради съмнителна сделка със земя, собственост на местното училище. 19 декара обработваема земя е била продадена на безценица заради стари задължения на училищното настоятелство, съобщи БНТ.

Преди повече от век земята е била дарена на ОУ "Свети Климент Охридски" в село Константиново от местни жители. През октомври миналата година обаче близо 20 декара са били продадени от училищното настоятелство за нереално ниската сума от 3500 лева. Продажбата на земята разгневи жителите на селото и те поискаха обяснение от местната власт за скандалната сделка.

От училищното настоятелство твърдят, че през 2005 година то е било регистрирано по ДДС и е трябвало да подава всеки месец декларация към НАП. Оттогава досега обаче това не било правено, а по закон глобата за всяка неподадена декларация е от 500 до 10 хиляди лева.

"Сметнете ги 5 години давност, 50 месеца ги сметнете, по 10 000 лева грубо е сметката, ако трябва да се начислят всички задължения в НАП за неподаване на декларация", заяви Марияна Полихронова, кмет на село Константиново.

Училищното настоятелство не можело да покрие задълженията си и решило да обяви старото дружество във фалит и да учреди ново. Затова се наложило да продадат част от земята, за да си покрият разходите за адвокати и пререгистрация, твърдят от настоятелството.

"19 156 квадратни метра се продават за 3500 лева. Това го смятах някъде около 129 лева идва на декар. Колко струва един декар в село Константиново? Около 4000 лева е минималната цена", допълни Марин Урумов, жител на селото.

Недоумение у хората буди и начинът, по който са се подписали членовете на настоятелството. Събрали ги една вечер на центъра на селото, обяснили им, че се налага да продадат тази земя и че тя била много ниско качество.

"Някакво сметище, някакъв дол, нещо, което никой за нищо на света няма да го купи. Признавам си всички казахме добре, щом човекът ни дава пари да си покрием задълженията", добави Стоянка Ялъмова, член на училищното настоятелство.

И така на крак и на тъмно документите са подписани. В един и същи ден се учредява новото училищно настоятелство и се продава земята. А купувачът решил на добра воля да даде на настоятелството още 6500 лева, за да покрие разходите по пререгистрацията.

"Ние така се разбрахме в началото. Разходите, които ще последват за закриването на старото сдружение и образуване на новото ги поема той. Разходите по адвокати ги плаща той", коментира Стелияна Куртева, председател на училищното настоятелство.

Хората от село Константиново искат земята отново да бъде откупена и са подали сигнал до Регионалното управление по образованието във Варна и до Икономическа полиция.