Служители на териториалната дирекция на Националната агенция за приходите /НАП/ във Варна, заедно със свои колеги от вътрешността на страната, започват масови проверки по Северното Черноморие, а акцентите ще са реалното отчитане на паричните обороти и издаването на касови бележки, съобщиха от пресцентъра на приходната агенция в крайморския град.

Предвиждат се съвместни действия с органите на МВР, Инспекция по труда, Българска агенция по безопасност на храните, Агенция "Митници", Комисия за защита на потребителите и др. съобразно характерните особености на отделните икономически сектори. Целта на съвместните проверки е извършването на едновременен, задълбочен и всеобхватен контрол.

Мобилните екипи разполагат с достатъчно ресурси за прилагане на разнообразни методи и похвати, допълват от приходната агенция. Освен преки наблюдения, ще се използва дистанционната връзка на касовите апарати със сървърите на НАП, за да се откриват рискови търговци, чиито продажби значително се различават от обичайните. Масово ще се прилага и способът за проверка "таен клиент". Ще бъдат проверявани ресторанти, барчета, магазини, борси, тържища, хотели и масови културни и спортни мероприятия както по Черноморието, така и в целия регион.

От НАП припомнят, че за неиздаване на фискален бон ще се затварят търговски обекти за срок до един месец. Глобата за неиздаване на касова бележка за физическите лица, които не са търговци, а например продавачи в търговските обекти, е в размер от 100 до 500 лева, а за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 500 до 2000 лева.

От началото на годината инспекторите от "Фискален контрол" на приходната агенция във Варна са извършили общо 4355 проверки, съобщават още от НАП-Варна. Установените нарушения са общо 748, от които 205 за неиздаване на фискален бон, а на 222 търговци е наложена предварителна административна мярка запечатван на обект, в срок до един месец. Само през миналия месец са проверени 714 обекта, като установените нарушения са 102, от които 32 за неиздаване на касова бележка, а мярката запечатване е наложена за 28 от тях