Утре, 17 май, във Варна ще бъдат доставени 442 хил. бюлетини, научи Moreto.net. Предстои да се разкрият 642 избирателни секции, от които 3 подвижни, уточняват от РИК-Варна.

От днес, 16 май, седалището на Комисията е в Двореца на културата и спорта /ДКС/.

Всеки избирател има възможността да провери адреса на избирателната си секция по следните начини:

-На интернет адрес;

-Чрез SMS на номер 18429 ;

-На телефон 0800 1 4726- телефонът е безплатен за цялата страна.

На сайта на РИК-Варна е публикуван образец на бюлетината за изборите, насрочени на 26 май и информация за секциите подходящи за гласуване на хора с зрителни и двигателни увреждания.

Издават лични документи и в деня на изборите

Служителите на звената "Български документи за самоличност" в ОДМВР - Варна ще работят на 26 май от 08:30 до 19:30 часа, съобщават от пресцентъра на варненската полиция. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май, по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР - Варна или районните управления за дните от 21 до 25 май 2019 г. от 08:30 часа до 17:00 часа и на 26 май от 08:30 часа до 19:00 часа;

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.