Специализираната болница за лечение на белодробни заболявания във Варна отново трупа дългове, съобщава БНТ. Субсидията за лечението на един болен на ден, която Министерство на здравеопазването отпуска, не може да покрие всички разходи. Здравното заведение няма пари, за да осигури и гориво за отопление през зимата.

"Най-неотложното ни плащане е към НАП и за забавените заплати на служителите. Дължим на НАП около 290 000 лева, което е значително по-малко от същия период на миналата година. В края на миналата година бяха преведени около 1 млн. лева , с които се платиха стари задължения. Трябваше да се направят определени промени, които не се извършиха. И се трупат по старата схема като всяка година нови задължения", обясни д-р Петър Петров, началник на Пневмо-фтизиатричното отделение.

"В момента има 10 души на лечение в болницата, тъй като лекарствата се осигуряват без проблеми от Министерството на здравеопазването, нямаме проблеми с тяхното лечение. Средният престои на пациентите е от 60 до 90 дни в тубдиспансера. Ремонти на сградите на лечебното заведение обаче не са правени от 2010 година", допълни д-р Петров.