Започнаха реставрационните дейности по паметника на граф Игнатиев във Варна, съобщиха от пресцентъра на партия "Възраждане" във Варна.

Бюстът е в работилницата на Техническия университет в морския град, където ще бъде реставриран от специалисти, реставратори и университетски преподаватели.

"Всичко това ще се извършва под надзора на "Възраждане" до връщането му на своето място", съобщи в страницата си в социалната мрежа Facebook народният представител от "Възраждане" инж. Коста Стоянов. 

Бюстът на граф Игнатиев беше съборен от постамента му преди седмица от психично болен мъж, който беше арестуван, а след това настанен в психиатрия. 

"Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан натиск, вероятно с лост, но не са повредени детайлите по постамента", обясни Антония Йовчева от дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна.

Паметникът представлява гранитен постамент с надписи върху четирите му страни и бронзов бюст на граф Игнатиев. На лицевата му страна в основата на бюста е поставен фамилният герб на Игнатиеви.

Паметникът е изграден в чест и в памет на голямата любов на граф Игнатиев към българите, проявена особено категорично на два пъти - веднъж след април 1878 г. и втори път, когато подготвил и подписал Сан Стефанския мирен договор.