Множество записи от камери са иззети от мястото около бюст-паметника на граф Николай П. Игнатиев във Варна, който стана обект на вандалска проява тази нощ. Това съобщи пред медиите зам.-директорът на полицията в града комисар Атанас Михов, предаде БТА.

На записите се вижда един човек, който се намира до паметника половин час след полунощ. Около 45 минути по-късно той се оттегля по пешеходната алея към Морската градина, уточни Михов. Лицето на извършителя обаче не се вижда.

Проверяват алибито на мъжа, който заля с бяла боя бюст-паметника на граф Игнатиев през март миналата година. Той е задържан в Първо районно управление, каза зам.- директор на ОД на МВР старши комисар Атанас Михов.

В полицията е сформиран екип, който е извършил оглед на произшествието. Образувано е досъдебно производство и е уведомена прокуратурата, съобщи комисар Михов и изказа мнение, че извършителят ще бъде разкрит.

Бюстът на граф Игнатиев, който е отделен от постамента, е прибран на сигурно място и ще бъде възстановен в най-кратки срокове, каза Антония Йовчева от дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна. Върху металната пластина, придържаща бюста, е оказан натиск, вероятно с лост, но не са повредени детайлите по постамента. Йовчева припомни, че сигнал за инцидента е подаден от гражданин тази сутрин около 9:00 часа към дежурния служител на Община Варна.