Извършва се ремонт и пълна реставрация на архитектурен паметник в центъра на Варна. Къщата се намира на ул. "Драган Цанков" 17.

Снимка: Bulphoto

Според визуализацията, поставена на обекта, визията на зданието ще бъде съхранена без съществени изменения. Ще бъде направено преустройство на покривна конструкция с изграждане на надзид до 1.50 м, става ясно от сайта на общинската дирекция "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране", съобщава Moreto.net.

Възложител на проекта е "Стомис 2002" ЕООД. Разрешението за строеж е от септември миналата година. Още през 2017-а година Общината е изпратила уведомителни писма до собствениците за аварийно-временно укрепване и изготвяне на проекти за реставрация. В доклада се констатира, че при постройката на ул. "Драган Цанков" 17 външно не се наблюдават съществени конструктивни проблеми, освен по част от югозападните фасадни зидове, чиято цялост е нарушена- тухлената зидария е оголена и силно обрушена, липсват елементи. Особено повредени са участъците в ъглите на сградата и около отворите. Нарушена е целостта и на корнизите.