Общинската избирателна комисия във Варна проверява кмета на града Благомир Коцев, избран от листата на ПП-ДБ, за участие в 9 офшорки в Малта. Той отрече да има фирми на негово име в пост във Фейсбук.

Ако сигналът срещу Коцев се окаже истина, правомощията на кмета могат да бъдат прекратени, предаде БНР. 

Сигналът срещу Коцев е постъпил на 3 януари с вх.№ 465 към ОИК - Варна. Подаден е от телевизия "Истина и свобода", чрез Александър Иванов, с искане за проверка на възможна несъвместимост на Благомир Рубинов Коцев да заема този пост, поради участие в следните търговски дружества регистрирани в Малта: Vengen Shipping Limited, Ocean Lines Company Limited, Ahilleos Maritime Limited, Linden Shipping Limited, Boden Shipping Limited, Norden Shipping Limited, Harley Shipping Limited, Alaya Shipping Limited, Santa Rosa Shipping Limited, както и извършването на цялостна проверка за наличие на участието му в други търговски дружества регистрирани в Малта.

С протоколно решение от 03.01.2024 г. ОИК Варна е взела решение да се изпрати искане за информация от Търговския регистър на Малта, относно участието на Благомир Рубинов Коцев в търговски дружества регистрирани в Малта. На 18 януари е постъпил отговор от Търговския регистър на Малта с който се уведомява ОИК Варна, че исканата информация може да бъде предоставена само след изрично съгласие на Благомир Рубинов Коцев.

До 1 февруари той трябва да депозира в ОИК Варна писмено съгласие за предоставяне на официално извлечение от Търговския регистър на Малта. Седмица по-късно Коцев трябва да депозира в ОИК Варна документи, удостоверяващи, че е преустановил участието си в търговските дружества в установения от закона срок.

Междувременно варненският кмет отрече да има фирми на свое име. В публикация в социалните мрежи той пояснява, че фирмите му са заличени преди няколко години.

"Категорично заявявам, че това е абсолютна лъжа, и че истината може лесно да се провери", пише Коцев.

Според него ставащото е целенасочена атака, координирана от предишните управляващи на града.

"Разбутахме кошера с осите и започнаха атаките. Не отговарям на тях, а излагам гледната си точка пред варненци", посочва Коцев в поста.

Подобни сигнали са подадени на 29 януари и за кметовете на варненските райони "Приморски" и "Одесос" - Николай Желязков и Цветан Цветков.

Според депозираните в ОИК данни Цветнен Цветков е собственик на фирма ЕТ "ТУКИ-ЦВЕТКОВ - ЦВЕТНЕН ЦВЕТКОВ", установено с приложена разпечатка от Търговския регистър, а Николай Желязков фигурира като ликвидатор на "Контекст Плюс" ЕООД. В тридневен срок двамата могат да представят доказателства, че твърденията в сигналите не са верни и да направят писмено възражение, както и да обжалват решението пред ЦИК. Ако сигналите се окажат основателни, ЦИК може да прекрати правомощията им.