Поздравявам варненци за техния избор, това е тяхната победа, те избраха Варна да тръгне по нов курс, каза новоизбраният кмет на крайморския град Благомир Коцев, цитиран от БТА.

Пред медиите той посочи, че поема ангажимент за ясни и прозрачни политики, като първото нещо, което ще направи, е да си определи приемен ден. Според Коцев така варненци вече ще участват в управлението на града.

По думите му ще бъдат създадени и граждански съвети, което също ще помогне хората да участват в управлението на общината.

За евентуални промени в администрацията позицията на Коцев е, че ще поощри всеки служител, който е готов да работи за по-бързото развитие на града, допълниха по-късно от пресцентъра му. От там припомнят, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е потвърдило намерението си да отпусне финансиране за проектиране и ремонт на Аспаруховия мост. Средствата са предвидени за 2024 г. и касаят части на съоръжението, които още не са ремонтирани - от 7-ми до 11-ти сектор на моста включително.

Новият кмет на Варна планира да привлича инвестиции чрез създаване на нова индустриална зона. По думите му ще се работи активно и за привличането на европейски средства за финансиране на различни проекти.

Във Варна има шест университета, които дават образование на младите хора, но за да ги задържим в града, трябва да създадем атрактивни условия за развитие, затова е необходимо да бъдат привличани бизнеси в айти сектора, допълни Коцев.

Другите приоритети на новия кмет на Варна са подобряване на градската среда, на чистотата, изграждане на обществени площи за спорт и отдих, изграждането на паркове, повече паркоместа и завършване на ремонтите, които текат във Варна.

По време на предизборната си кампания Благомир Коцев пое ангажимент да търси и трайни решения за спирането на колите в Морската градина, като според него най-устойчивото решение за това е да се изгради буферен паркинг по протежението на единия булевард в града.