РЗИ-Варна продължава проверката, която трябва да установи как 14 клиенти на заведение във варненския курорт "Св. Св. Константин и Елена" са се заразили със салмонела. Здравните книжки на персонала на ресторанта са изрядни, хигиената е на ниво, отчитат от РЗИ, предаде БНТ.

Стана ясно, че две семейства през два дни са посетили заведение в курорта "Св. св. Константин и Елена" край Варна и са получили едни и същи симптоми.

Храната обаче е с отрицателни резултати за зараза, а четирима души от персонала са потвърдени със салмонела, но са без симптоми. Останалите се изследват, а заведението се очаква да бъде отворено след дезинфекция със силни препарати, предаде БНР.

"Нямаме причина да затваряме заведението по-нататък", посочи Баева Анка Баева от РЗИ - Варна.

Членовете на екипа, които са с положителни резултати, са отстранени от работа. Те нямат оплаквания, но ще се лекуват до два отрицателни резултата.

При проверка е установено, че персоналът в заведението, е с редовни здравни книжки и нямат оплаквания.

"Човек може лесно да се зарази. Това е зооноза, която се предава от домашни и диви животни, от птици. Трябва да имаме добра хигиена, защото може чрез ръце, лоша хигиена или заразена храна, да се заразим", коментира още Анка Баева от РЗИ - Варна пред БНТ.

Заразените са консумирали рибни продукти - скариди, калмари и бяла риба. Пробите от тях са открицателни. От РЗИ-Варна са взели проби проби и от други храни, за които се чакат резултатите

Заразените клиенти на заведението са в средно тежко състояние и ще бъдат изписани в рамките на 6-8 дни. Всички са настанени в инфекциозно отделение с изключение на един, който е отказал да бъде хоспитализиран.

Само при трима от тях е потвърдена салмонела, каза още д-р Анка Баева.