Варна спечели наградите - „Най-добър град за живеене в България“ според слушателите на Дарик, и „Град - пазител на историята“. Призовете получи лично кметът Иван Портних на тържествена церемония в София.

„Това е изключително ценна награда, защото е оценка на хората. През последните две години рестартирахме града, реализирахме редица проекти. Върна се енергията и самочувствието на варненци като жители на морската столица“, каза при получаването на наградата кметът Иван Портних. Тя му бе връчена от Маринела Величкова, зам.-главен редактор на радио „Дарик“.

При получаване на втория приз – „Пазител на историята“, от ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, кметът заяви: „Варна е и древна, и млада. Ние сме и Европейска младежка столица 2017, и град, който пази най-старото обработено злато в света. Преди няколко месеца съкровището от варненския некропол събра на едно място тримата най-големи в ЕС – Жан Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Това бе оценка не само за Варна, но и за историята на България“, каза кметът.

Инициативата на „Дарик радио", съвместно с вестник „24 часа" се провежда за девета поредна година. Изследването има за цел да установи качеството на живот във всички 27 областни града в страната, оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Досега София, Варна, Бургас и Велико Търново са получавали приза за „Най-добър град". Миналата година призът отиде в столицата.