През 2010 г. спектакълът е удостоен с наградата "Културна атракция на 2010 г.", присъдена от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Представления в Аладжа манастир ще има всяка неделя от 21,00 часа, като желаещите да го посетят в друг ден от седмицата могат да направят предварителна заявка 3-4 дни по-рано.

Заявката за извънредни спектакли ще важи само за групи от над 40 човека.

Спектакълът е посветен на 150-годишнината от рождението основоположниците на българската археология - братя Карел и Хермин Шкорпил. Сценарист на спектакъла е Валери Кинов, постановчик - Николай Йотов, композитор - Георги Андреев. Хореографията е на балетна формация "Артданс" - Варна с ръководител Нина Козина, а историческите възстановки - на ЧИГОТ, Варна. Продуценти са Иван и Николай Йотови.

Спектакълът е изграден по мотиви от книгата на Валери Кинов "Легенда за Аладжа манастир", но включва и елементи, които представят културно-историческото наследство на Варна и Варненския регион от най-дълбока древност.

Върху скалния масив, в който са издълбани килиите на манастира, се преплитат по уникален начин не само звукови и светлинни ефекти, но се проектират и филмови етюди, което като творческо решение няма аналог в цяла Югоизточна Европа.

В хронологична последователност са проследени възникването на живота на планетата Земя, древното Сарматско море, покривало преди 15 милиона години територията на цяла Югоизточна Европа, появата на човека, откриването на огъня и първото грънчарско производство.

Важно място е отделено на най-древната човешка цивилизация, известна под името "Култура Варна", съществувала преди 6 500 години по бреговете на Черно море, оставила след себе си най-старото обработено злато в света във Варненския енеолитен некропол.

Чрез интересна хореографска постановка е представен ритуалът: "Изпращане на пратеник при Великия гетски бог Залмоксис". Проследено е основаването на античния Одесос от гръцки мореплаватели, римския период и изграждането на едни от най-големите императорски терми в Европа.

Важно място е отделено на създаването на българската държава и култовите ритуали на древните българи. Чрез интересна филмова импресия е представено времето на великия български княз Борис, покръстил българите през 865 г.

Основно място в спектакъла е отделено на възникването и съществуването на средновековния скален манастир. Представено е ежедневието на монасите - приготвянето на ритуалните хлябове и извършването на най-важното християнско тайнство "Евхаристията" ( Свето Причастие ).

Чрез сценична възстановка е показано изписването на стенописа от тавана на параклиса и образа на един светъл ангел, притежаващ загадъчната усмивка на Джокондата. За край на съществуването на средновековния скален манастир, авторите на спектакъла са избрали годината 1444, когато край Варна, в Паметната битка на народите, рицари от цяла Европа под предводителството на полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело, Варненчик, се опитват да спрат османското нашествие към Европа.

По време на битката кралят е убит, а древна легенда разказва, че монасите предусещайки последвалият погром, скриват най-ценното от този и още дванадесет манастира - книги, икони и църковни утвари, след което приемат мъченическата смърт от ръцете на нашествениците.

След гибелта на манастира се раждат легендите за тайнствения покровител на манастира и пазител на скритите в подземните лабиринти съкровища Рим папа и оживелия ангел от фреските, бродещи сред развалините.Финалната поанта, на фона на "Иисусовата" молитва "Господи, Иисусе Христе, помилуй мя !" е символ на Възкресението на средновековния скален манастир и непреходността на човешките и християнски ценности.