Строителна активност има и в широкия център, и в периферията на града в посока София. Цената на квадратен метър на тези жилища е между 650 и 800 евро, съобщава moreto.net.

„Борба за кубатура, а не за квадратура“ е част от изцяло новите тенденции в бранша на жилищното строителство, каза инж. Пламен Андреев – управител на „Планекс“, по време на годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради 2017“.

Според него фокусът вече е върху оптимизацията на площите, а не върху квадратурата сама по себе си. Тенденцията е да се върви към цялостна промяна на архитектурните оси, за да се осигурят по-широки и по-функционални жилища. Така се оптимизират и конструктивните решения на сградите, допълни той.

Печалбата на строителните предприемачи в България нормално е до 15%, а тенденцията е разходите да продължават да растат – както чисто инфраструктурните, така и тези, свързани с инвестирането в средата, допълни инж. Андреев.

Различни фактори за това са повишаването на самата строителна цена, както и недостигът на човешки ресурс в бранша.

Положителното е, че така добавената стойност на жилищата ще расте в перспектива.

Търсенето и недостигът на качествени жилища във Варна, София и останалите големи градове на страната, както и по-добрите условия при кредитиране за покупка на жилища, правят жилищния сектор най-динамичния и най-мащабния като обем.

Експертите предвиждат ръст и през 2017 г., като се очаква стартиране и рестартиране на много проекти.