Търговците споделят, че са се надявали варненци да се обърнат към морските деликатеси след традиционното агнешко.

Купувачи обаче липсват, защото голяма част от варненци през тези почивни дни са извън града, други явно са се презаредили с хранителни продукти, а за трети цените на рибната борса най-вероятно не са по джоба им, съобщава БНТ.

По това време на годината е нормално цените да са по-високи, тъй като в момента от морето се лови само кая. Останалата е замразена или внос от Гърция.

Затова пък в изобилие се предлагат миди. Някои са отглеждани във ферми, други са “набрани” от специализирали се в това рибари. Всички са вкусни, но цените им са още високи - 3 лева и 50 стотинки за килограм. Предлагат се и готови за консумация - изчистени и сварени. Тогава са и по-скъпи – около 1 лев за 100 грама.

Търговците си спомнят, че преди години по Гергьовден варненци задължително са слагали на трапезата си калкан или друга черноморска риба. Сега обаче не е така. Уловът на калкан е забранен, а този, който е останал, е замразен и доста скъп.

Все пак ценители на морските деликатеси има, макар и малко на брой. Те обаче държат на качеството и на това рибата и мидите да са пресни. Затова търговците зареждат стока често, но по малко.

Повечето от тях признават, че не успяват да продадат повече от 10-15 кг миди на ден и с нетърпение очакват температурите да се покачат, а с тях и бизнесът им да потръгне.

С покачване на температурата не само на въздуха, но и на морската вода ще започне активният риболовен сезон. Ловената по нашето крайбрежие риба е по-чиста от вносната.

Учени от Медицинския университет във Варна изследваха 10 вида черноморски риби и се оказа, че най-чисти са каята и калканът, но след седмица престой в хладилна камера те губят половината от ценните си съставки. Същото важи и за останалите риби.

Варненци знаят тези факти и очакват най-скоро време на борсата да има повече прясна риба, тогава и купувачите ще бъдат повече.