Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в морския град, цитиран от news.bg.

Визитите са с около 20 хил. повече от 2015 г., но това не е пикът на посещаемостта, подчерта проф. Плетньов. Той припомни, че в минали години тук са преминавали по 200-250 хил. туристи.

Причината е в намаления поток на круизните пътувания в Черно море и пристиганията във Варна.

Министър Балтова обърна внимание върху популяризирането на региона като потенциал за привличане на повече туристи и подрастващи, защото туризмът е не само емоция, но и трупане на нови знания.

Тя даде пример с Археологическият музей, където има само оригинални експонати от 13 исторически пласта. Там се съхранява най-старото обработено злато в света. Също там са и много редки артефакти от световно признатата Култура Варна.

По време на посещението на туристическия министър стана ясно, че златните предмети от прочутия гроб номер 34 от варненския некропол гастролират като изложба в холандския град Дордрехт, с който нашият черноморски град поддържа приятелски връзки.

Златото е произведено тук и е гостувало на много места по света от Япония до Метрополитън музей в Ню Йорк. Хората са обитавали постоянно тези богати на история земи от 2600 години и археолозите откриват все нови и нови доказателства за уникалната им култура от поне 6-8 хронологични пласта, обясниха от музея.

Министър Балтова посети уникалната експозиция на открито на големите Римски терми в центъра на Варна, които датират от втори-трети век след Христа. Термите се простират върху 7 хил. кв. м и са строени по времето на император Септимий Север.

Освен това са най-големите на Балканите и четвърти по размер в Римската империя. Благодарение на братята Шкорпил, тяхната над 25-метрова кула е оцеляла до днес.

Същинските разкопки са направени от археолога Милко Мирчев през 50-70-те години на ХХ век. През лятото термите са посещавани от около 50 хил. туристи, но потенциалът е още по-голям.

В момента в съседство се правят разкопки на голяма обществена сграда, чийто стени са с дебелина 1,60 м и се предполага, че учените ще изненадат туристите с още по-впечатляващи открития.

Под термите е съществувала сложна система от канали, тунели и поддържащи помещения, които все още крият много тайни.

Освен с хигиенните си функции баните са били прочути и като културен, социален и спортен център, в който е кипял активен социален живот.