Това заяви в интервю за радио Варна Константин Михайлов - ръководител на сектор „Ихтиология” във варненския Институт по рибни ресурси.

По думите му основният фактор, който намалява рибните популации е риболовът. Други причини са замърсяването и навлизането на различни хищници в Черно море.

"Вярно е, че делфините консумират значително количество риба, ние затова сме конкуренти. Част от менюто на човека е риба, на делфините почти изцяло е риба. Но ние нямаме право да ги съдим, след като не сме положили достатъчно грижи да управляваме добре рибните запаси", каза ихтиологът.

Въпросът е да регулираме рибарството и да имаме по-точни оценки на делфиновите популации, на което бяха посветени двегодишни теренни проучвания със самолет и кораб, в рамките на европейски проект, завършил преди дни, смята Михайлов.

Първите данни показват, че популациите и на трите вида в Черно море „обикновен делфин”, „морска свиня” и „афала” не са толкова големи, колкото се чува в рибарската общност. Те са не повече от 30 до 50 хиляди общо, в отделен сезон е възможно да стигат и 100 хил.

"Беше обследвана цялата икономическа зона на България и не видяхме такива големи стада както през 50-те години, когато Институтът има снимка със самолет и на 80-100 мили от брега са били наблюдавани супер стада от 1000-1200 делфина. Сега най-голямото стадо бе от 100-150 делфина, при това по време на хранителните миграции, когато са много по-плътни и концентрирани", допълни Михайлов.

"Рибата намалява драстично”, категоричен е и рибарят Яни Янев. Той отбеляза, че тази тенденция е от поне 5-6 години и важи за абсолютно всички видове риба, включително и за попчетата и сафрида.

"Не си го обяснявам със замърсяване на морето. Не е мръсно, чисто е. Има голяма популация на делфини, а те искат изхранване. Едната риба е храна за другата.”, смята рибарят.