"Днес е изключително важен ден за града, защото бюджет 2015 гарантира една година развитие за Варна в съчетание с европейските проекти, даващи възможност за реализация на големи инфраструктурни начинания. Ще търсим тясно взаимодействие с държавата и по проекти, за които нито общината, нито европейските програми, могат да дадат решение“, заяви кметът на Варна Иван Портних по повод приемането на бюджета на морската столица.

Финансовата рамка, одобрена почти без корекции във вида, предложен от администрацията на кмета Иван Портних, не беше подкрепена от групата на БСП, както и от отделни представители на десни политически сили, съобщи "Петел.бг".

Социалистът Аврам Тодоров обясни, че левицата е разтревожена от големия дълг от около 43 млн. лв., който се поема от общината през 2015-а. Той нарече бюджета "полувиртуална реалност".

Друг съветник от БСП, Пламен Начков, заяви, че финансовата програма съдържа „прекалено желани резултати, но реално неизпълними“. Той допълни, че общината има необяснимо голям преходен остатък от миналата година от близо 22 млн. лв., или повече от 8% от целия нов бюджет.

"Бюджетът е същият като през предишните години – 78% или 202 млн. лв са за заплати, осигуровки, издръжка. Реално, за развитието на Варна отиват само 56 млн. лв“, коментира Пламен Начков.

От БСП коментираха също, че рекордната стойност на бюджета има предизборен характер.

Проектът за финансовата програма беше защитен основно от съветника от СДС – ДА Янко Станев. Той нарече бюджет 2015 „солидарен“ и коментира, че той наистина е можел да бъде насочен повече към инвестиции, но е трябвало да се осигурят и социалните плащания.

Станев подчерта, че парите, които общината и държавата осигуряват във Варна влияят на бизнес климата й. Според него една от основните задачи е да се сведат до минимум санкциите, които могат да дойдат от не добро изпълнение на европейските проекти.

Съветникът добави, че общината трябва да получи през 2015-а 150 млн. от ЕС.

„Да се надяваме, че най-сетне Варна ще мине Аксаково по европейски средства“, коментира по този повод общинският съветник от „Промяна за Варна“ Ивайло Бояджиев.

Той изтъкна доста слабости свързани със социалната програма на общината, като заяви, че една неправителствена организация е монополизирала цялата дейност с етническите малцинства, а няколко други от повече от 10 години се издържат само от общинските средства.

Янко Станев допълни коментара си по бюджета с думите, че ако някой твърди, че бюджетът обслужва някого предизборно, трябва да извади пред съвета доказателства за това, за да може да бъде сезирана прокуратурата.

„Ако това е предизборен бюджет, аз искам да има по-често избори“, коментира и съветникът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Тодор Балабанов.

Миналата година бюджетът на Варна беше 222 млн. лв., но през декември местният парламент увеличи бюджета със 7 милиона лева. Така общата рамка на бюджета стана 229 млн. лева.