По думите й вече е проведена обществената поръчка и предстои сключването на договора за доставка, предаде БТА.

Освен това болницата ще бъде снабдена и с гамакамера за нуждите на клиниката по нуклеарна медицина. Новият апарат, който ще е на стойност 2 милиона лева, ще даде възможност за по-прецизна и бърза диагностика на пациентите.

В момента болницата приключва изпълнението на проект за създаване на онкологичен и лъчетерапевтичен център, който бе представен от Стойка Таскова, национален координатор по оперативна програма "Регионално развитие". Създаването на новата структура струва над 18,7 милиона лева, от които близо 2,8 милиона е националното съфинансиране.

Таскова отчете, че основните строителни работи по реновирането на сградата, в която е центърът, са приключили. В рамките на проекта са изградени два бункера, в които са разположени линейни ускорители. Доставена е система за планиране на лъчелечението, както и комплект дозиметрична и лъчетерапевтична апаратура.

Очакванията са в новия център да се извършват поне по 10 хиляди процедури годишно, като се обслужват около 9 хиляди болни от цяла Североизточна България. Новата техника ще позволи увеличаване на локалния контрол над всеки тумор с над 15 процента, а лъчевите усложнения върху пациентите могат да намалеят с 30 на сто.

Таскова посочи, че проектът по изграждане на центъра трябва да приключи окончателно до октомври 2015 година, но реалната работа с пациенти може да започне още до края на тази година.

Директорът на болницата допълни, че процедурите с двата доставени линейни ускорители ще бъдат безплатни за пациентите. По думите на проф.Георгиева предстои изграждането на трети бункер, в който ще бъде разположен ускорителят за радиохирургия.

Тъй като такива процедури в страната до сега не е имало, болницата е подала документи до Министерството на здравеопазването да бъде разработена нова клинична пътека и касата да поема и този тип лечение.