Делото за убийството на Андреа Руменова от село Галиче е отсрочено поради жалба на подсъдимия Аксел Олеков срещу процедурата, по която ще се проведе съдебното следствие, съобщиха от Съдебната палата във Враца.

Първото заседание на съдебния състав по делото бе насрочено преди месеци за днес от 9.30 часа, но отсрочено след внасяне на жалбата на подсъдимия от неговата защита в Софийския апелативен съд. С жалбата, внесена в апелативния съд на 11 септември, се атакува отказът на Врачанския окръжен съд съдебното следствие да се проведе по съкратена процедура при разглеждането на делото по същество.

Отсрочването на делото изненада близки и приятели на убитата Андреа, които се събраха днес пред Съдебната палата във Враца на мълчалив протест. С протеста си те искат да подрепят роднините на убитото момиче и настояват за най-тежкото наказание за убиеца - доживотен затвор. Братът на Андреа - Румен Руменов, сподели, че е не само изненадан, но и разочарован от случилото се. Той се чувства притеснен, че съдът може да реши, че правата на подсъдимия са нарушени, което още повече да намали бъдещата му присъда за извършеното. Румен каза, че никаква присъда няма да върне сестра му, но все пак трябва да има справедливост и за жертвите.

Подсъдимият Аксел Олеков е изправен пред съда с обвинения по четири текста от Наказателния кодекс, като най-тежкото е за умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Убийството на Андреа бе извършено на 11 януари, когато непълнолетният Аксел се вмъква в къщата, където тя живее, пребива я, изнасилва я, а след това я убива. Той открадва парите, които намира в портмонето на момичето, и се опитва да прикрие извършеното престъпление.

Сега подсъдимият иска делото срещу него да бъде гледано по съкратена съдебна процедура, като се предполага, че това ще намали присъдата. Заради непълнолетието на Аксел при извършване на тежкото престъпление, той може да получи максимално до 18 години "лишаване от свобода". Врачанският съд отказа съкратено съдебно производство, тъй като става дума за умишлено убийство. Именно това решение се обжалва пред Софийския апелативен съд. След произнасяне по жалбата предстои ново насрочване на делото.