Врачанският окръжен съд проведе разпоредително заседание за убийството на 18-годишната Андреа Руменова в белослатинското село Галиче, като реши процесът по същество да започне на 7 октомври. Подсъдим е 17-годишният Аксел Олеков.

Голото тяло на абитуриентката Андреа бе открито на 11 януари около 8.40 часа в семейната къща в Галиче. Момичето е било пребито, изнасилено, а след това гърлото й е било прерязано. Андреа била сама, тъй като баща й и брат й работели в Англия, а майка й имала ново семейство и не контактувала с дъщеря си. Часове по-късно за жестокото престъпление бе задържан 17-годишният Аксел.

На младежа, който вече има две присъди за други престъпления, са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото е за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, и с цел да бъде прикрито друго престъпление, извършено от него – изнасилване.

В днешното заседание бащата на убитата Асен Руменов бе конституиран като граждански ищец чрез явилия се повереник – адвокат Димитър Марковски, който предяви граждански иск и направи искане за конституирането на бащата и като частен обвинител. Юристът направи също искане за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора, поради допуснати съществени процесуални нарушения – неправилно приложение на материалния закон за престъплението изнасилване.

Служебният адвокат на подсъдимия Валери Илиев пък поиска делото да бъде гледано по съкратената процедура, но съдът отказа поради недопустимост с оглед изменението на НПК, с което се забранява разглеждането на дела за умишлено причиняване на смърт по този ред. Съдът отказа и да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора, както и да конституира бащата на убитата като частен обвинител. Подсъдимият е непълнолетен, а срещу непълнолетни по закон е недопустимо да бъдат конституирани частни обвинители.

Магистратите решиха още, че процесът ще протече при закрити врати, поради непълнолетието на Аксел. По закон, младежът може да получи до 12 години затвор, което е максималната присъда за ненавършилите 18 години. За останалите престъпления - влизането с взлом в къщата на Андреа, изнасилването й и последвалия грабеж, по преценка на съд към присъдата за убийството могат да бъдат добавени още 6 години.

До началото на делото Аксел Олеков ще остане под стража в Поправителния дом за непълнолетни младежи към Затвора във Враца.