Без гарантирано намаляване на присъди и до 20 години затвор за непълнолетни извършители на тежки престъпления срещу личността, предлагат от ГЕРБ с промени в Наказателния кодекс.

Партията изпълни своя ангажимент от срещата на премиера Борисов с бащата на убитата Андреа от Галиче и днес внасяме предложенията ни за промени в Наказателния кодекс, съобщи Маноил Манев на брифинг в парламента.

Измененията са свързани с края на гарантираното намаляване на присъди за непълнолетни извършители на тежки и умишлени престъпления против личността, обясни той.

"Няма повече никой да е спокоен и убеден, че каквото и престъпление против личността - убийство, изнасилване, блудство, да извърши, му е гарантирано, че максималната му присъда може да бъде 12 години", коментира Манев.

Предлага се по отношение на непълнолетен, навършил 16-годишна възраст, извършил тежко престъпление против личността, съдът да реши дали да приложи предвидената в Наказателния кодекс редукция на наказанието. В момента според НК на непълнолетните, навършили 16-годишна възраст, доживотният затвор без замяна, доживотният затвор и лишаването от свобода за повече от петнадесет години се заменят с лишаване от свобода от пет до 12 години.

От ГЕРБ предлагат горната граница да се вдигне на 20 години. Присъдата на непълнолетен лишаване от свобода за повече от десет години в момента се заменя с лишаване от свобода от две до осем години. С внесените промени управляващите предлагат да се заменя със затвор от пет до десет години.

Маноил Манев посочи, че са получили не едно становище от юристи на терен, че редукциите, които в момента са заложени, могат да получат по-висока горна граница.

"Ако се прилага сегашният текст, един извършител на тежко престъпление против личността, навършил 16 г., може да получи 4 години и да излезе на една трета от лежаното, дори да получи 12 г. - най-тежката мярка, и да излезе на четвъртата година", даде пример той. Затова ние даваме възможност на съда да преценява конкретно всеки извършител, всяко престъпление, тежестта и осъзнаването на извършеното и да не приложи редукцията или да има по-висока граница, която може да приложи, за да постигне целите на генералната превенция, т.е. по време на излежаване на присъдата този човек да бъде превъзпитан и социализиран, обясни Манев.