Групата на Зелените в Европейския парламент изрази удовлетворение от решението на Върховния административен съд (ВАС) в България за Национален парк "Пирин".

Днес магистратите решиха окончателно, че е допустим само ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения в Пирин, но не и строеж на нови. Това означава, че няма да има втори лифт в Банско и затова решението предизвика недоволство сред местните жители. 

Надяваме се съдебното решение да създаде нов прецедент в България и в Европа за по-строг надзор в защитените зони, заявява обаче водачът на групата на Зелените в ЕП Ска Келер. Време е да поискаме природата обратно за хората, а не за бизнес интереси, допълва тя.

Келер поздравява българската Зелена партия и присъединилите се към протеста срещу строежа на "излишни ски съоръжения в една от защитените европейски зони".

В съобщението е цитиран съпредседателят на Зелената партия Борислав Сандов, според когото решението на ВАС "възобновява вярата във върховенството на закона".

Делото започна след жалба на Министерския съвет и министъра на околната среда и водите, след като миналото лято тричленен съдебен състав реши, че промените нарушават Закона за защитените територии и разпоредби от международното право.

И двата състава на ВАС обясняват, че на такива места законодателството ни разрешава само ремонт на изградени пътища и спортни съоръжения, но не и строежа на нови.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона, се казва още в съдебното решение.

Адвокатът на "Юлен" отказа коментар с мотива, че не са страна по делото и иска да се запознае с решението, предаде bTV.

Междувременно пред сградата на Министерски съвет тази вечер се събраха протестиращи, които са недоволни от решението на ВАС. Те настояват за оставката на Димов.