Върховната касационна прокуратура е изпратила събраните материали по случая с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев на Окръжна прокуратурата Благоевград. Там е започнало наказателно производство за представяне на данни с невярно съдържание и нецелево разходване на средства от ЕС, съобщи на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Манолев вчера си подаде оставка, след като стана ясно, че прокуратурата се е сезирала по медийни публикации за злоупотреба от негова страна с евросредства и е сезирала КПКОНПИ по случая.

Прокуратурата е установила, че Манолев не е бенефициент по договора за отпускане на средства за къща за гости, той е бил сключен с ЕТ Ана Димитрова - Агро трейд. Но е установено също, че Манолев е учредил право на строеж с два последователни нотариални акта в полза на ЕТ Агро трейд - изграждането на къщата за гости. Той е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе с площ 9-10 дка. Договорът за наем е сключен преди Димитрова да навърши пълнолетие и в качеството си на физическо лице. Има подозрение, че Ана Димитрова е подставено лице. Прокуратурата в Благоевград ще разследва и данъчни престъпления, коментира Арнаудова.

Установено е още, че Манолев като управител на търговско дружество, на което е собственик, е предоставил на ЕТ Агро трейд заем в размер на 700 хил. лв.

От отговор на министъра на земеделието става ясно, че Александър Манолев е член на УС на ДФ "Земеделие" в периода 19 юли 2017 г. до днес, когато е бил освободен. След справка става ясно, че ДФ "Земеделие" следва да осъществява петгодишен мониторинг дали отпуснатите средства се ползват по предназначение, който приключва на 18 октомври тази година.

Като член на УС Манолев е имал функции по управление и контрол на средствата на фонда, осъществяващ контрол за целевото им разходване.