Състав на Апелативния съд във Варна е отменил изцяло оправдателната част на присъдата на 46-годишния подсъдим скитника Валери М. за умишленото убийство на друг бездомник, извършено в съучастие с Димитър Д. Първата съдебна инстанция призна за виновен 58-годишния Димитър за умишленото убийство на 63-годишния бездомник Иван, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, като го осъди на 19 години лишаване от свобода при строг режим.

Съучастникът му Валери обаче бе оправдан от първата съдебна инстанция, която го призна за виновен само за лека телесна повреда, въпреки че е действал по време на престъплението при условията на опасен рецидив след изтърпяване на двегодишна ефективна присъда за друго престъпление.

Недоволна от оправдателната присъда на Валери, Окръжната прокуратура във Варна внесе протест в Апелативния съд, който бил поддържан и от представителя на Апелативната прокуратура.

В съдебно заседание въззивната инстанция отмени изцяло оправдателната присъда на Валери, като го призна за виновен за жестокото убийство и му наложи наказание доживотен затвор.

Спрямо съучастника му Димитър Апелативният съд потвърди изцяло наложеното наказание от Варненския окръжен съд - лишаване от свобода за срок от 19 години.

Двамата подсъдими водели скитнически живот във Варна. Роденият в русенско село Димитър пристигнал във Варна през 2013 год. Изкарвал прехраната си чрез просия пред катедралния храм и спял в подлеза. 46-годишният Валери дошъл във Варна през 2016 год. от Австрия, където работел. Запознали се с 63-годишния Иван чрез друг скитник, който нощувал при него през зимата в изоставен строеж, близо до гарата във Варна. Иван прибрал в изоставения строеж и останалите бездомници.

В периода от 6 януари до 12 януари 2017 г. четиримата мъже излезли сутринта от убежището си в строежа и всеки тръгнал да върши работата си - едни по казаните за смет, други - по пазара при търговците. След като пил, Иван се почувствал зле и се върнал да си почива в строежа.

Останалите трима се прибрали по-късно. Избухнал спор за пари, които Валери смятал, че му дължи Иван. Разправията тръгнала и заради разхвърляните вещи из помещението.