Варненският окръжен съд постанови домашен арест спрямо 44-годишния турски гражданин Мехмет Явуз, задържан по искане на Турция във връзка с осъдителна присъда за членство в терористична организация.

След продължилото няколко часа заседание за определяне на мярка за неотклонение спрямо пребиваващия в Германия турския гражданин съдът счете, че задържане под стража на гражданин на Европейския съюз, който е дошъл на почивка в България, е неадекватно строго.

Решението може да бъде обжалвано на 11 септември пред Апелативния съд.

Въпросът за екстрадирането му ще бъде разгледан на отделно заседание на съда и не засяга днешното решение. Варненският окръжен съд постанови мярката за неотклонение спрямо Мехмет Явуз след постъпило искане на съдебните власти в родината му чрез Интерпол-Анкара за временното му задържане с намерение за екстрадиция.

Мъжът е бил задържан на Летище "Варна" на 2 септември, като е притежавал и немски документи за самоличност. Той пристигнал в България за почивка със семейството.  Заповедта за ареста му е издадена на 22 август 2009 година от Висшия криминален съд в Адана. Престъплението, за което Мехмет Явуз е бил осъден и има влязла в сила присъда от 24 август 2005 година, касае извършване на дейности като член на терористичната организация PKK/KONGRA.

Наложеното му наказание от турския съд е лишаване от свобода в размер на 6 години и 3 месеца, от което има остатък за изтърпяване - 3 години, 7 месеца и 23 дни.

"Аз работя в Германия, аз съм социален педагог. В деня на пристигането си обратно в Германия трябва да бъда на работа и всяка минута задържан тук съм потърпевш. Аз съм кюрд, тук престъпление ли е да говориш на майчиния си език? Това ми беше престъплението. Искам да бъда освободен. Нищо не съм направил, което изисква моето задържане", каза Мехмет Явуз пред съда днес. Той добави, че е пътувал из Европа но никой не го е спирал.

При изслушването на превода на документите, представени в съда, Явуз се просълзи и видимо се разстрои, докато слушаше за задържането си в студентските години и упражненото над него насилие в родината му.

Според адвоката му човек, който се укрива, не ходи на почивки. Той посочи, че за да се знае къде е отседнал, се попълват хотелски карти. Защитникът посочи, че никъде в документите не е посочено за какво престъпление се издирва и за какво са присъдите, като това е отбелязано в документите от неговите лични описания. По думите на защитата не става дума за отхвърляне на екстрадиция от Германия, а за това, че Явуз не е немски гражданин, като той е дошъл в България да почива, а не да върши престъпления.

Юристът обясни, че Конвенцията за човешките права дава възможност за освобождаване на Явуз, а решението на съда в Адана е от годините, в които той изобщо не е пребивавал в Турция.

Адвокатът увери, че има готовност да се наеме квартира до пристигане на още документи от посолствата на Турция и Германия.

Според защитата изложеното в представените документи касае членство в организацията Турски наказателен фронт, но това не е доказано, а и наказанията са за лица, които членуват във въоръжена група, което според защитника не е престъпление според българското законодателство. Той посочи, че до този момент няма достатъчно предоставени документи.