Социален работник от Бон е задържан във Варна по искане на Турция, съобщиха германските медии. 44-годишният Мехмет Явуз е арестуван при кацане на летище Варна в неделя и веднага е отведен в предварителен арест.

Той пристигнал в България за почивка със семейството си в неделя. Според заповедта за арест, издадена от Турция, той е издирван от 9 години за подкрепа на кюрдски терористи.

Съпругата на арестувания Гюлчан Ю. твърди, че не се знаели за заповедта за арест, а и при многократни пътувания из страни от ЕС не са срещали проблем. Българската полиция обаче показала червена бюлетина на Интерпол, с която мъжът се издирва.

Турските власти искат той да бъде отведен при тях, като България вероятно ще изпълни искането им.

Мехмет е германски гражданин от 2009 г. Турция обаче не го е освободила от турското му гражданство, така че той има и двата паспорта. Посолството на Германия е в контакт със задържания.

Пред немските медии съпругата му разказа още, че в студентските си години той бил политически активен в Турция, но никога не е имал връзка с терористични организации. Въпреки това през 1999 г. властите го осъждат в негово отсъствие на 12,5 години затвор. През 2001 г. Мехмет бяга в Германия, където получава убежище.

Задържаният е работил за благотворителната организация "Каритас" в Бон и се е грижел за малолетни бежанци.

Вътрешният министър в оставка Валентин Радев съобщи, че за момента не се потвърждават твърденията, че той има връзки с терористични организации.