Адвокатката на Ружа Игнатова Ирина Дилкинска, която беше екстрадирана в САЩ заради измами и пране на пари, е била арестувана в София още през юни 2021 година. Това съобщиха на брифинг представители на прокуратурата.

Оттам поясняват, че от 2021 до момента на екстрадицията ѝ тя не е била през цялото време с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ирина Дилкинска е предадена на американските власти на 20 март 2023 година на летището в София и вече е пристигнала в САЩ говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Той обяви, че днес е получено писмо от департамента по правосъдие на САЩ, с което изразяват благодарност за ползотворната работа с българската прокуратура.

"Екстрадицията е поискана във връзка с твърдения за извършени престъпления, а именно участие в организирана престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Това е и съучастие в евентуалната престъпна дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова" обясни още Кръстев.

По думите му в СГП няма разследване за тези престъпления. То се води единствено и само на територията на САЩ, тъй като се води, че престъпленията са извършвани именно само на тази територия.

"Искането за екстрадиция е получено през март 2021 година, като е била издадена заповед за арест от окръжен съдия в южен окръг на град Ню Йорк. Издадена е червена бюлетина и във връзка с червената бюлетина лицето е задържано на 8 юни 2021 година на територията на град София. Незабавно от СГП е направено искане за постоянно задържане на лицето", посочи още Кръстев, като отбелязва, че защитата на Дилкинска е обжалвала решението на съда за екстрадиция, жалбата е била отхвърлена.

Срещу екстрадираната няма неприключили наказателни производства, няма информация дали е била осъждана, поясниха още от прокуратурата.

Според правосъдните органи във Вашингтон Дилкинска е работила като ръководител на правния отдел на компанията, основана от Ружа Игнатова. 

Юристката е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.