Административният ми ръководител Борислав Сарафов поиска от Висшия съдебен съвет освобождаването ми с мотиви, които откровено не отговарят на истината. Държа да отбележа, че всичките ми медийни изяви са съгласувани с пресцентъра на прокуратурата, а след 2 май, когато стана едно разминаване между казаното от Сарафов и говорителя на националното следствие, шефът на НСлС ми каза, че пред медиите ще се явява и говори само той. Това заяви пред журналисти заместник-директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ясен Тодоров.

На журналистически въпрос направил ли е Борислав Сарафов опит за преврат в прокуратурата, Тодоров отговори: "Поне така изглежда".

 

Зам.-шефът на НСлС отново изтъкна, че взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е бил "атентат, терористичен акт, опит за убийство - категорично взрив, поставен да убива".

"Казах, че на местопроизшествието логистична подкрепа е оказал чуждестранен гражданин. Не съм казал, че е израелски, защото не исках да разкривам самоличността му. Във вторник пред Министерския съвет г-н Сарафов каза, че това е израелски специалист по антитероризъм. А във вторник вечерта, след приключване на повторния оглед, говорителят на НСлС каза, че не знае за никакъв израелски експерт. Но той няма никаква вина, но г-н Сарафов се ядоса", обясни Ясен Тодоров.

Израелският експерт по антитероризъм не е бил в България заради опита за покушение. Това пък обявиха в изявление до медиите от Федерацията на ционистите у нас, като допълниха, че това са спекулации и дори името на експерта е сгрешено. Преди дни от прокуратурата също заявиха, че на местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но той не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Тезата потвърди и Тодоров. По думите му израелският експерт е бил на местопроизшествието, но не е работил по случая, а само е "погледнал". Той е високопоставен висш офицер от израелски специални служби, уточни зам.-шефът на НСлС и подчерта, че експертът сам е предложил помощта си за разследването на опита за покушение.

"В петък Борислав Сарафов прави изявлението си пред БТА, особено второто, което ме втрещи, в което обвинява мен и главния прокурор, че ние сме от страната на лошите и той ще дойде на бял кон и ще оправи прокуратурата, която е затънала в калния политически терен. Аз веднага си зададох въпроса къде е бил г-н Сарафов в последните 10-12 години. Ако той не е бил съгласен с работата на прокуратура, е можело да си подаде оставката", коментира още Ясен Тодоров. И допълни, че той самият е реагирал емоционално на тези изявления, което вероятно е подразнило Сарафов и го е накарало да поиска оставката му. 

По информация на Тодоров апелативни прокурори са заявили, че не са подписвали публикуваното на сайта им искане за отстраняване на Иван Гешев. "Имало е обаждания до всички ръководители на апелативни прокуратури да правят това нещо", заяви още зам.-шефът на националното следствие.

Според него държавното обвинение не трябва да допуска политиката да му влияе. Тодоров коментира и заявката на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер Мария Габриел, че ако заеме поста, веднага ще поиска отсраняването на главния прокурор. "Считам това за абсолютно недопустимо, тъй като нарушава принципа за разделение на властите", заяви зам.-директорът на НСлС.