Заместникът на главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов призова ВСС да гласува оставката на главния прокурор Иван Гешев и поиска охрана, защото се страхува за живота си.

"Страхувам се за живота си, тъй като познавам г-н Гешев. Призовавам правосъдния министър Крум Зарков да предприеме необходимите действия, за да може още днес да бъде защитена физическата ми сигурност", заяви Сарафов след като по-рано днес Иван Гешев обяви, че не само няма да подаде оставка, но поиска неговата. 

Гешев съобщи, че е уведомил Сарафов, че трябва да прецени дали моралът му, ако имал такъв, би го насочил към това да си подаде оставката, предвид "предателството" към българската прокуратура и към българите. Гешев заяви още, че е получил съобщение от колега прокурор, който му е казал, че Сарафов му е казал, че трябва да прекратя делото "Барселона гейт" до миналия петък.

Сарафов му отговори на нарочен брифинг, че няма да подаде оставка, "докато се ползвам с доверието на моите колеги" и поиска неговата. Аз не съм тук заради г-н Гешев, не той ме е назначавал преди 20 години, когато съм започвал работа", заяви Сарафов и отправи на свой ред обвинения към Обвинител №1.

Снимка: Bulphoto

"Днес няма да правя театър и да късам ритуално и демонстративно своята оставка. Тази роля отива на г-н Гешев. Аз ще се опитам да се придържам към морала и професионалната етика, доколкото това изобщо е възможно. Искрено съжалявам, че вместо да изпълняваме своите служебни задължения, ние занимаваме обществото, като вадим кирливите си мръсни гащи и ги развяваме пред медиите и обществото", каза Сарафов.

Според него точката на нетърпимост е стигнала дотам, че е необходим "дълбок катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата най-сетне да заработи в полза на обществото".

Заяви, че няма да призовава Гешев да подава оставка, но ще настоява пред ВСС да го отстрани.

"Не тая негативни чувства към г-н Гешев, но оставям на вас да прецените днешното му състояние", коментира зам.-главният прокурор.

"Г-н Гешев смята, че притежава институцията прокуратура като своя лична собственост, но го уверявам, че нито той, нито който и да е друг не притежава нотариален акт за собственост на институцията Прокуратура на Република България. Тя е институцията на гражданите, не негова лична, а служителите ѝ не са негови слуги".

Сарафов отправи и други обвинения към Иван Гешев. Сред тях - че използвал като лична резиденция почивната база на прокуратурата в Боровец и никой от магистратите няма достъп до нея. Коментира и делото "Барселонагейт".

"Самият той днес каза, че неговият състудент, на когото е възложил делото "Барселонагейт", коментира с него развитието по този казус. Днес потвърждавам нещо, което и вие сами знаете - именно това е начинът прокуратурата и лично главният прокурор да контролират ритъма на делата и да дават насоки кой казус кога и по какъв начин да бъде решен. Той днес сам призна, че държи делото "Барселонагейт" на трупчета, за да може да извива ръцете на политиците".

По думите на Сарафов Иван Гешев ползва и два бронирани автомобила, закупени с пари от прокуратурата.

Според него с днешното си изявление Иван Гешев е направил явна заявка за влизане в политиката. Нарече го "неуравновесен човек, който е присвоил прокуратурата".

И поиска официално да му бъде назначена охрана, "за да не се окажа внезапно убит като прокурора Колев по времето на един друг главен прокурор". Така, без да споменава име, Сарафов сравни Гешев с бившия главен прокурор Никола Филчев.

Заяви, че няма да призовава Гешев да подава оставка, но ще настоява пред ВСС да го отстрани.

Напрежението в следствието и разривът с главния прокурор възникна след взрива пред кортежа на Гешев на 1 май и разминаванията във версиите бил ли е той със семейството си, или не, както и заради доведения на оглед израелски експерт от зам.-шефа на следствито Ясен Тодоров.

След като Гешев публично обяви, че никога не е твърдял, че в колата му е било семейството, Сарафов заяви, че "не желае да носи отговорност за чужди грехове и че Гешев в телефонен разговор с него е оставил впечатление, че е бил заедно със семейството си при взрива. Той попита и защо Иван Гешев е мълчал цяла седмица и не е изяснил казуса пред обществото.

Сарафов поиска и оставката на неговия заместник Ясен Тодоров заради медийните му изяви. Самият Тодоров пък днес обвини шефа си в опит за преврат в прокуратурата. Той заяви, че Сарафов е поискал освобождаването му от Висшия съдебен съвет с "мотиви, които откровено не отговарят на истината".

"Казах, че на местопроизшествието логистична подкрепа е оказал чуждестранен гражданин. Не съм казал, че е израелски, защото не исках да разкривам самоличността му. Във вторник пред Министерския съвет г-н Сарафов каза, че това е израелски специалист по антитероризъм. А във вторник вечерта, след приключване на повторния оглед, говорителят на НСлС каза, че не знае за никакъв израелски експерт. Но той няма никаква вина, но г-н Сарафов се ядоса", каза днес Ясен Тодоров.