Второ предложение от членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор" е депозирано вчера в деловодството на Висшия съдебен съвет, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Този път документът е подписан само от четирима членове на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

В искането си членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза "политически боклук".

Те посочват действия на главния прокурор, които накърняват престижа на съдебната власт. Уточнява се, че Иван Гешев демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот.

"Използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като "мутренски и непристойни" за един висш представител на съдебната власт и се определят като "закана с откровен рекет спрямо политическата система". Те са в пълно противоречие с възприетите морални норми за учтивост, добри обноски и добро държание", пишат Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов.

Магистратите настояват Пленумът на ВСС да предложи на президента Румен Радев предсрочното освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор".

Преди седмица, когато бе депозирано първото предложение за отстраняване на обвинител №1 в деловодството на ВСС заради тежко нарушение на служебните задължения, то бе подписано от шестима кадровици - Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Не е ясно защо двама от тях - Бошнакова и Дамянов не са сложили подписите си и под втория документ.