Процедурата за отстраняване на главния прокурор днес продължи със заседание на Пленума на ВСС, въпреки опита на Иван Гешев да я прекрати или поне да я отложи. Кадровиците обаче не гласуваха уволнението, тъй като първо трябва да разгледат доказателствата на главния прокурор, както и исканията му за събирането на допълнителни доказателства. Освен това той и адвокатката му не присъстваха на заседанието. 

Кадровиците решиха също заместникът на Иван Гешев и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, заместник-директорът на Националното следствие Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили инцидента с главния прокурор на 1 май, да бъдат изслушани от ВСС. Изслушването ще е в рамките на производството за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев, направено по искане на шестима членове на ВСС. 

ВСС гласува да изслуша и израелския експерт, който бе на посещение у нас на 1 май и бе заведен на мястото на инцидента. 

Исканията на Гешев не минаха 

Главният прокурор не присъства на заседанието, тъй като бил на международна конференция в Бургас. Заради което поиска отлагане, но то не мина - ВСС го отхвърли с 14 гласа "за" и 5 "против". Според члена на ВСС Атанаска Дишева Гешев той можел да уведоми, че има конференция, в която участва. Тя смята, освен това, че пак можело Гешев да участва в конференцията и да бъде на заседанието на ВСС. 

Адвокатът му Радостина Томова също не можеше да присъства, а причината бе заболяване, за което предоставила амбулаторен лист. "Видно от диагнозата, както и от дългогодишната ми работа като съдия, смея да твърдя, че съм придобила достатъчно разбиране и житейски опит, за да предположа, че това не е внезапно появило се състояние", каза Дишева и определи искането за отлагане като "превратно упражняване на права".

В становище до ВСС, дълго 17 страници, Гешев оспори и второто предложение за предсрочно прекратяване на мандата му. То бе подписано от четирима членове на колегията - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов и е с мотив, че действията на главния прокурор накърняват престижа на съдебната власт (заради начина, по който Гешев скъса оставката си и използва израза "политически боклук". Първото е заради действията след взрива на 1 май).

Гешев намира предложението за недопустимо, тъй като било направено от орган с изтекъл мандат. Той припомня и, че е сезирал Конституционния съд с искане за тълкуване за текст от основния закон по този повод. В становището си главният прокурор заявява също, че са налице доказателства, че Йордан Стоев и Георги Кузманов са подписали искането под натиск от трети лица. Гешев иска отвод и на четиримата, искащи му оставката, по време на разискванията.

Снимка: БТА

Главният прокурор посочва също, че употребеният от него израз "политически боклук", който също е в основата на искането, е "събирателно съществително, без каквато и да е конкретика. Изразът е с абстрактно значение и по никакъв начин не е насочен към конкретни лица, ангажирани с политическа дейност, отбелязва Гешев. Той прилага и искането до КС, както и редица медийни публикации по темата. Съдебният съвет отхвърли единодушно искането за спирането на процедурата. 

На заседанието стана известно, че са постъпили доказателства както от шестимата вносители, така и от Гешев. По този повод Даниела Марчева каза, че днес може да бъдат коментирани доказателствата, събрани по случая с исканата оставка. Вероника Имова заяви, че трябва да се даде възможност на всички страни да изразят становища по случая. Тя призова да бъде спазена Конституцията, която дава право на всеки да организира защитата си. Става дума за тежко санкционно производство, посочи Цветинка Пашкунова. Според нея все пак днес може да бъдат разгледани доказателствата, събрани по казуса. 

Председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова, министърът на правосъдието Крум Зарков.

Снимка: БТА

Атанаска Дишева посочи, че се очаква в понеделник да има заседание по допустимост на второто искане за предсрочно прекратяване на мандата и да се обсъди дали двете да бъдат обединени. В рамките на заседанието обаче стана известно че Гешев тогава ще е в отпуск - от 5 до 9 юни.