Единодушно, с 19 гласа "за", Пленумът на Висшия съдебен съвет прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него.

То е заради евентуални действия, които накърняват престижа на съдебната власт и, по конкретно, изказване на Иван Гешев по време на пресконференция, в което той използва израза "политически боклук".

Само преди десети дни първото предложение за уволнението на Гешев бе допуснато за разглеждане с 14 гласа "за" и три "против".

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков обяви, че следващото заседание по същество във връзка с откритата процедура трябва да се проведе до 7 дни след приемането.

Преди да гласуват за редовността на предложението, членовете на ВСС отхвърлиха искането на Иван Гешев за спиране на процедурата, като нито един член на съвета не гласува в подкрепа на искането.

"В публичното си изявление, коментитрайки държавата, в която живеем, опорките и хибридните атаки срещу прокуратурата, главният прокурор заяви: ясно е каквъв е политическия боклук и е време да бъде изметен. Считаме, че фактическите действия на Гешев са в противоречие с нормите на Кодекса на българските магистрати и могат да се квалифицират като действия, накърняващи престижа на събедната власт", заяви Калина Чапкънова от ВСС.

Според Гешев обаче зад това производство прозира "опит за политическа намеса в съдебната власт и нейното превземане". По врезме на изложението си пред ВСС главният прокурор Иван Гешев на няколко пъти той спомена партия ГЕРБ, лидера на партията, включително и че интерес от това, което се случва, имат хора, които искат да се възползват да напълнят "чекмеджетата си".

"Най-вероятно, това, което се случи, е опит за превземане на съдебната власт и ще кажа той е тоталитарен преврат, сталинизъм. Това са хора, които безпринципно и чието неуважение към правото и Конституцията са фрапантни. Те казват и най-вероятно се готвят за нещо, което прилича на кървава чистка", каза главният прокурор.

Пленумът на ВСС гласува днес и да обедини двете предложения за отстраняване на главния прокурор в едно производство. До следващото заседание страните по процедурата имат възможност да представят допълнителни искания за доказателства.

В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обясни пред медиите служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а "кога ще са готови да го направят, зависи от тях".

"Когато встъпих в длъжност на 2 август разговори като тези за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор бяха абсолютно невъзможни, сега вече се говори. Крачка напред, но важни са крайните решения, важно е и какво следва след тях, това ще е дълъг процес, но надявам се оздравителен", коментира още министърът.

На 25 май Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор и допусна събирането на доказателства по предложението от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. То е заради евентуално допуснато тежко нарушение на служебните задължения и е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

По време на днешното заседание на ВСС главният прокурор съобщи, че вероятно днес ще сезира Конституционния съд за пакета от законодателните промени в НПК и Закона за съдебната власт, които предвиждат механизъм за разследване на главния прокурор. По думите му за всеки е ясно, че в закона се съдържат противоконституционни и дискриминационни разпоредби.

На 1 юни служебният министър на правосъдието Крум Зарков съобщи в профила си във Фейсбук, че е поставил държавния печат на указа на президента Румен Радев за обнародване в Държавен вестник на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, въвеждащ механизъм за разследване на главния прокурор. През измененията в НПК депутатите приеха и съответни промени в Закона за съдебната власт. Част от тях предвиждат намаляване на необходимия брой гласове във ВСС за оттсраняването на Гешев от 17 на 13.

Това означава, че в следващите няколко седмици ВСС няма да може да използва новия регламент. Ако съдебните кадривици успят да постигнат мнозинство от 17 и повече гласа за уволнението на Гешев, опитът на главния прокурор да се защити през КС ще бъде безполезен.

По повод приетите промени от парламента в Закона за съдебната власт на 2 юни, с които Националната следствена служба (НСлС) се изважда от прокуратурата и става независима структура, министър Зарков заяви, че такива дълбоки промени не се правят по този начин. "Става дума за дълбоки реформи, които изискват задълбочен размисъл и отнемат време. Тук ставаше дума за разпоредби отхвърлени на първо четене, неразгледани въобще на второ четене, гласувани на крак в зала, тепърва ще чакаме финалния им вариант, за да видим, но от пръв поглед личи, че има сериозни липси", коментира той.

Във връзка със съдебната реформа Крум Зарков заяви, че следващото правителство ще има отговорност да изпълни законите, които бяха приети и да направи следващите, които са необходими.