Главният прокурор Иван Гешев се закани на политиците с операция "Чисти ръце". Така той доведе примера на Италия от 80-те и 90-те в днешната българска действителност. Тогава един прокурор от Милано - Антонио ди Пиетро започва борба с корупцията в политиката, наречена по същия начин.

Магистратът разтърсва върховете на държавата, политиката и партиите с разкрития за подкупи по обществени поръчки, тайни банкови сметки на политици, предизвиква огромно съдебно разследване, а почти всички партии са злепоставени, както и много видни бизнесмени покрай тях.

Стига се до разтуряне на политически формации и тяхното преименуване, до самоубийства на политици и дори до осъден на затвор премиер в лицето на Бетино Кракси, който емигрира. В един момент повече от половината от членовете на италианския парламент са обвинени, а над 400 градски и общински съвети са разпуснати заради обвинения в корупция. Впоследствие самият прокурор става политик, но две години по-късно подава оставка също за корупция.

Гешев припомни в профила си във Фейсбук италианския пример и написа: "Време е, в името на България".

Намерението си, макар и само с намек, главният прокурор оповестява ден след подновяването на разследването по "Барселонагейт" и поискания имунитет на Бойко Борисов, акцията срещу Пепи Еврото и "Осемте джуджета", наред с това разпитите на бившия премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев, лидери на "Продължаваме промяната", в Софийска районна прокуратура във връзка с разследването на заплахата срещу Радостин Василев. Бившият депутат от ПП отрича те да са го плашили с нещо и не знае защо бяха привикани за показания от прокурорите. Междувременно и варненската прокуратура привика кмета на града Портних като обвиняем за "Езерото" и "Дупката".

Намекът на главния прокурор, който до дни може да бъде освободен предсрочно от ВСС след въвеждането на механизма за контрол, вероятно може да бъде тълкуван и като анонс от негова страна, че трябва да очакваме още свалени имунитети на политици, разследвания и обвинения.

В същото време по-рано през деня Гешев отказа да коментира подновеното разследване на прокуратурата по "Барселонагейт" и поискания имунитет на лидера на ГЕРБ, който пък се зарече да не го дава.