Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу Николай, Евгения и Мария Баневи. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач. Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари.

78-годишната майка на Николай Банев - Мария, ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група. Предстои в двумесечен срок, съдът да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани през октомври 2018 г. във Франция след издаването на европейска заповед за арест от българските власти. Двамата бяха екстрадирани в София на 6 декември. През юли тази година Евгения Банева беше освободена от ареста по здравословни причини след многократните й оплаквания от условията в килията.

Мария Банева е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лв. Срещу 78-годишната жена се води и досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда при катастрофа, датираща от юли 2018.