От днес къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал "Бояна" е отворена за огледи. Съдия изпълнителят продава луксозния имот с начална цена от близо 5 800 000 лева.

Къщата е 2869 кв. м. и се намира до Киноцентъра. Продава се само къщата без мебелите и без терена от 11.5 дка под нея. Причината да се стигне до тук е изпълнителен лист, издаден от Софийския градски съд за вземане от 102 000 лева. Публичната продажба ще се осъществи на 23 април.

Адвокатите на Баневи са изненадани от занижената оценка - 800 евро за квадратен метър. Само преди 6 дни къщата била оценена на малко под 14 милиона лева.

"Само част от настилките в имота струват около 1000 лева на квадратен метър", заяви адвокат Гавраил Хрусанов пред bTV.

"Излиза, че в квартал "Бояна" в местността Киноцентъра и точно в този имот е най-изгодно да се пазарува в София", допълни Хрусанов.

Настилките в залите, фоайетата коридорите и басейна са от оникс в различен вид. Настилките в стаите са от екзотичен паркет с цена по 600 лева на квадрат. Облицовката на басейна и джакузито е от стъклокерамика и струва по 500 лева на квадрат. 15-те бани и тоалетни са облицовани с оникс и мрамор с цена до 1000 лева на квадрат. Стълбищата също са облечени в оникс. Парапетите са метални с боя с позлата. Електрическата инсталация и осветлението струват 120 000 лева. Таваните са от кристали Сваровски.

Според представителите на някои от кредиторите, оценката на имота е реалистична.

"По делото бяха представени три независими оценки", каза адвокат Димитър Петров, адвокат на един от кредиторите.

Желаещите да участват в търга, до 22 април трябва да внесат 10 на сто от сумата или 600 хиляди лева. Огледите са безплатни.