Бившият вече шеф на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев беше възстановен на работа в Специализираната прокуратура. Това стана на извънредно заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), което се проведе днес. Решението беше взето единодушно с 8 гласа "за" и без дебат.

Георгиев се връща на работа като спецпрокурор от 1 август и не е необходимо разкриването на щат за него, тъй като има свободни такива. Той работеше за последно в Спецпрокуратурата през 2011 година, където беше за малко преди първо да стане зам.-правосъден министър, а след това да оглави Антикорупционната комисия.

След днешното гласуване говорителят на колегията Даниела Машева заяви, че това е положението по закон и колегията няма как да преценява или да дебатира дали да бъде върнат или не. На въпрос за това, че преди Георгиев беше зам.-шеф на Спецпрокуратура, а не редови обвинител, като какъвто се връща сега, тя припомни, че кандидатът се възстановява в магистратурата, от която идва, а не на определена административна длъжност.

Георгиев подаде оставка като председател на КПКОНПИ на 31 юли, след като дълго време беше в отпуска заради Апартаментгейт. Преди три месеца прокуратурата започна проверка как той е купил луксозен тризонет в столичния кв. "Гео Милев", като междувременно се появиха и кадри с обширната му тераса с барбекю и сауна на покрива на блока. Тя е обща част от сградата, но се оказа, че достъп до нея да има само семейството му.

Строителният контрол на район "Слатина" издаде акт за събаряне на барбекюто, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа. Георгиев обжалва акта и на 12 юни директорът на строителния контрол на Столичната община Влади Калинов я обезсили със своя заповед. Заради това обаче той беше принуден да подаде оставка.

След като парламентът прие оставката му, Георгиев заяви пред медиите, че проверката на НАП показала, че не е извършил закононарушения, но напуска поста, защото не може да позволи "една тераса, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания", да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ.

Междувременно, в разгара на скандала с апартаментите, ГЕРБ и ДПС предложиха изменения в антикорупционния закон, според които за бъдещия председател КПКОНПИ не е задължително да има юридическо образование.