Върховният административен съд потвърди нищожността на разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy.

Върховните магистрати са приели изцяло изводите на Бургаския административен съд, че в нарушение на Закона за устройство на територията, инвестиционните проекти, въз основа на които е разрешението за строеж, са издадени на "ГБС-Турс" ЕАД, а не на титуляра "Алепу Вилидж" АД.

Делото беше образувано по искане на държавното обвинение, което започна проверки през юни 2020 г. заради общественото недоволство, че на плажа в защитената местност се строи хотел. Тогава инвеститорите обясниха, че става дума не за хотел, а за подпорна стена.

Случаят със строежа придоби широк обществен отзвук след протести на еколозите и след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.