Бургаският административен съд отложи делото срещу Регионалната екоинспекция в града по казуса със строителството в местността "Алепу". Становището на прокуратурата е, че екоинспекцията, в нарушение на Закона, е съгласувала строителния проект без оценка за въздействия върху околната среда.

Бургаският административен съд даде ход на делото и го отложи, защото вещите лица не са изготвили назначената комплексна съдебно-техническа експертиза. Прокурорът по делото Андрей Червеняков обясни, че трябва да се установи дали има наличие на свлачищен процес.

"За който, според нас, е било задължително провеждането на процедура по ОВОС, която не е извършена. Предмет на експертизата е именно изасняването на този въпрос. Компетенцията на съда е тази, която е регламентирала и 16 формулирани въпроса към вещите лица, които следва да дадат обективно заключение", обясни прокурор Червеняков.

По думите му компетенцията на съда е тази, която е регламентирала и 16 формулирани въпроса към вещите лица, които следва да дадат обективно заключение.

Регионалната екоинспекция в Бургас трябва да обясни защо е съгласувала проекта за укрепване на свлачище и изграждане на жилищен комплекс в местността "Алепу" без изготвянето на ОВОС.

Юристът на екоинспекцията Анна Ковачева днес отказа коментар.

"В момента е съдебна процедура и когато тя приключи с влязъл в сила акт, ще коментираме. Не аз, а съответно - административният орган", каза Ковачева, цитирана от БНР.

Следващото заседание по делото е насрочено за 23-и ноември.

През февруари бившият вече инвеститор на "Алепу вилидж" обяви, че ще обжалва решението на съда от 18 февруари, според което разрешителното за строеж на "подпорния хотел" е нищожно.  

Случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.