Тричленният състав на Върховния касационен съд (ВКС), който отмени наказанието "доживотен затвор", наложено на 30-годишния Викторио Александров от апелативните магистрати за убийствата на приятелката му Дарина Министерска и 12-месечното им бебе Никол, и го замени с 30 години "лишаване от свобода", оповести мотивите за присъдата си.

Жестокото двойно убийство бе извършено на 29 октомври 2018 г. Във фаталния ден по обяд охранителят Викторио Александров отива в апартамента на 23-годишната си приятелка Дарина Министерска на ул. "Бели дунав" в столичния жк "Надежда". Официално поводът е да види едногодишната им дъщеричка Никол и да си вземе дрехи, останали там след изнасянето му няколко дни по-рано. Малко по-късно камерите във входа заснемат как Викторио тича към входната врата с малката си дъщеричка на ръце.

4 часа по-късно майката на Дарина пристига с ключар пред блока. Жената е притеснена, че 23-годишната й дъщеря не вдига телефона си. Когато ключарят отваря вратата на апартамента, писъци огласят входа. В хола на жилището лежи тялото на младата жена с две прострелни рани.

Викторио и Никол са обявени за издирване. Около 23 часа в порутена сграда зад храсти в района на Горни Богров полицаи намират детенцето простреляно в дясното око, а бащата е само с одраскване по главата. Линейки откарват и двамата в "Пирогов". Въпреки усилията на лекарите, едногодишното момиченце умира. Викторио е без опасност за живота. Дни след убийствата мъжът твърди, че не помни да е стрелял, а помни само как е бягал по стълбите с детето и в парка.

През януари 2021 г. Софийският градски съд наложи наказание от 20 години затвор за двойния убиец. Апелативните магистрати го увеличиха на доживотен затвор, но върховните съдии прецениха, че присъдата е несправедлива и я намалиха на 30 години "лишаване от свобода". 

Според съдебния състав на ВКС касационните жалби са основателни по отношение на оплакването за явна несправедливост на наказанието доживотен затвор. Въззивният съд е определил вида на санкцията след попълване на доказателствения материал с достатъчно данни за деянието и дееца, но съвкупната им преценка не дава основание за извод, че наложеното най-строго наказание е адекватно, пишат в мотивите си върховните съдии.

Не е изложена убедителна аргументация за възприетата изключителна тежест на извършеното престъпление по чл. 116 от НК (убийството на детето).

Недопустимо е решението за доживотна изолация на извършителя да се основава на неговите характерови особености, разгледани като криминогенен фактор извън конкретно осъщественото престъпление. Констатациите на експертите психиатри и психолози за прекомерно желание да се налага, за незачитане на чуждата индивидуалност и за склонност към манипулации чрез представянето си като жертва не са в подкрепа на тезата за изключителна тежест на осъщественото деяние, а могат да обосноват единствено необходимостта от повече усилия за постигане на поправянето и превъзпитанието на Александров. От посочените в решението съображения по повод санкцията за убийството на детето Никол може да бъде споделен изводът, че наличието на четири отделни по-тежко квалифициращи признака съставлява отегчаващо обстоятелство. Този довод не е достатъчен, за да бъде наложено най-тежкото наказание“, се казва в решението на ВКС.

Според върховните магистратите трябва да се държи сметка и за установените смекчаващи обстоятелства, каквито са чистото съдебно минало, младата възраст, трудолюбието, самопризнанията, искреното съжаление за извършеното на Викторио Александров.

Според върховните съдии е безспорно, че престъплението е с висока степен на обществена опасност, но тъй като тежестта му не е изключителна по смисъла на чл. 38а, ал. 2 от Наказателния кодекс, наложеното наказание доживотен затвор трябва да бъде заменено с лишаване от свобода в максималния срок от 20 години.

В решението на ВКС се подчертава обаче, че две от престъпленията на Александров имат за резултат отнемането на човешки живот, т. е. представляват посегателство срещу общественото благо, ползващо се с най-висока степен защита.

Убийството на Дарина Министерска е съпроводено с допълнителни отегчаващи обстоятелства, каквито са младата възраст на жертвата, това, че е майка на собственото му дете, навършило година само преди седмица. Въпреки че е имал на разположение повече от осем часа, подсъдимият не е успял да намери социално приемлив изход от трудната ситуация, а вместо това е извършил още престъпления, като упражнил принуда по отношение на таксиметровия шофьор и убил малката Никол, след това се самонаранил.

"Отнемането на живота на детето, което е обичал и за което се е грижел, като единствен начин за упражняване на контрол сочи на сериозен дефицит на вътрешния ресурс на подсъдимия, което ще затрудни отстраняването от съзнанието му на отрицателните нагласи, възгледи и ценности и възпитаването на тяхно място на нови, обществено приемливи“, категорични са върховните съдии.

Според тях за постигане на целите по чл. 36, ал. 1 от НК и с оглед изключителната морална укоримост на поведението на Александров наложеното му общо най-тежко наказание е недостатъчно справедливо. Следва да бъде увеличено с една втора и подсъдимият да изтърпи общо лишаване от свобода за срок от 30 години.

Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.