Бившият следовател от Бургас Иван Христов е оправдан вече на две инстанции за лично укривателство, съобщи "Лекс", като се позова на своя информация.

Христов беше уволнен от системата поради несъвместимост, защото притежавал хотел и бар "Вира Тики" в Слънчев бряг.

Разследването срещу него обаче започна преди 4 години след стрелбата срещу Димитър Желязков-Митьо Очите и евентуални връзки между двамата, които така и не бяха доказани.

Вместо това Христов беше пратен на съд за лично укривателство след битов инцидент в заведението му - пиян германски турист размахвал нож вътре, но бил обезвреден, като Христов бил очевидец, защото бил в заведението по това време. След като напуснал бара, туристът бил нападнат от група младежи, които го пребили и ограбили. Обвинението на бившия следовател е, че казал след това на полицаите, че пострадалият бил пребит от други чужди туристи, докато според разследващите, извършителите били българи.

Първоначално той дори беше обвинен в злоупотреба със служебно положение, а след това и за принуда над служители на МВР, че им e казвал какво да пишат, а те се притеснили, защото им заявил, че води разследвания срещу полицаи и по негова преценка "може да обърне по-сериозно внимание на някои от жалбите".

Накрая делото беше внесено в Спецсъда, който миналата година оправда Христов за лично укривателство - че e искал да прикрие тримата извършители на побоя, които били служители на заведението му. Преди дни Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е потвърдил изцяло присъдата на първата инстанция.

От хода на делото пък стана ясно, че случаят е доста по-различен от първоначално описваната ситуация.

Германецът Карл Пол Михаел Амбос бил на почивка в Слънчев бряг през 2015 г. и оставил на диджея в бар "Вира Тики" свои дискове. През юни следващата година отново отишъл на почивка в комплекса. Според свидетели бил пиян, когато видял заведението и решил да влезе, за да си търси дисковете. Тъй като говорел само немски, не успял да се разбере с персонала и се ядосал - започнал да блъска по бара, да крещи и да размахва нож. Хората наоколо обаче го изблъскали, прибрали ножа и Амбос излязъл навън. Няколко млади мъже обаче го последвали и го пребили, като му взели мобилния телефон.

Инцидентът в заведението се разиграл в присъствието на Христов, който бил на крайна маса с кучетата си. Той подал сигнал в полицията за буйстващия чужденец. Пред полицаите обяснил, че пиян турист притеснява клиентите, обижда ги и размахва нож. След това Христов казал, че пияният влязъл в конфликт с англоговорящи туристи, които му нанесли побой на улицата, след което избягали.

Двамата отзовали се полицаи били упрекнати от началника си, че не се обадили на разследващ полицай, а те се оправдали с това, че били притеснени как ще реагира Христов. Според тях следователят и част от персонала на бара участвали в инцидента с туриста, но не написали това в докладната записка, защото знаели какво работи Христов.

Друг свидетел пък разказва, че още в бара спорел със следователя, защото той казал на полицаите, че германецът не е бил пребит безпричинно, защото преди това притеснявал клиентите.

Съдилищата не дават вяра на показанията на полицая, който твърди, че се почувствал "обработен" от Христов, защото служителят говорел само за свои внушения.

"Иван Христов започна да ме обработва вербално като казваше: Ти да не вземеш да му повярваш на този... Аз това го приех като въздействие, за да не отразим в докладната записка тази версия за случилото се", казал полицаят по време на разследването. Пред съда той сам признал, че Христов не е присъствал на снемането на обяснения от останалите и заявил накрая, че не е имало намеса в разследването от негова страна.

Според съда причина за пропуските на полицаите в началото на инцидента са притесненията им от Христов, защото знаели, че е следовател, а не защото е казал или направил нещо нередно.

Заподозрени за побоя над германеца били Томи Томов, Георги Чанев и Марио Христов, като според разследващите тримата работели в бара. Впоследствие обаче разследването било спряно, защото извършителите остават неразкрити, след като и пострадалият се отрекъл от показанията си, че ги разпознава, а и всички свидетели в бара са заявили, че Томов и Чанев не са напускали заведението. Марио Христов пък никога не го е посещавал, камо ли да е работил там, което е и доказано по делото.

Според обвинението срещу бившия следовател обаче, той е извършил личното укривателство именно с цел да прикрие действията на тези трима мъже, тъй като били негови служители.

"При разглеждане на така формулираното обвинение първоинстанционният съд е дал единствено възможния, законосъобразен и обоснован отговор, че от доказателствата по делото не се установява свидетелите Ч. и Христов да са автори на "първичното" /твърдяно за укрито/ престъпление срещу свидетеля Амбос и не се доказва подсъдимият да е техен укривател по смисъла на чл.294 от НК. А отговор на поставения в протеста въпрос - кои тогава са действителните автори на претендирания от нея грабеж, прокуратурата може да потърси в рамките на ръководеното и наблюдавано от нея досъдебно производство, по което се разследва престъплението срещу свидетеля Амбос", пише в решението си съдия Стоян Тонев.

Решението не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред Върховния касационен съд.