Министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков коментира пред медиите в парламента тежката катастрофа със загинали от снощи в столицата, като каза, че е установена жена, за която ще се изяснява отношението ѝ към инцидента.

Във връзка с появилите се информации, че шофьорът, за когото се смята, че е причинил катастрофата (Георги Семерджиев - бел. ред.), е имал множество нарушения на пътя, министърът посочи, че при някои рецидивни действия може би трябва да се помисли за завишаване на наказанието и да се стигне до ефективно осъждане, съобщи БТА.

Той отказа да даде подробности за разследването на катастрофата.

"По отношение на лица, които нямат шофьорски книжки, залавят ги един път и им се налага административно наказание, и след това, ако ги заловят втори, трети път, им се налага символично наказание - може би там трябва да се помисли - дали при подобни рецидивни действия, не трябва да се завиши наказанието, включително да се стигне до ефективно осъждане, тъй като до момента такива случаи се броят на пръсти, може би", коментира Рашков.

Вътрешният министър обясни, че специално за големите градове е създадена по-различна организация на работа на патрулните полицаи. Те, вместо да стоят в колите си, ще патрулират из улиците, за да "наблюдават на живо обществения ред, за да може, където някой си позволи да го наруши, да вземат отношение", добави той, като уточни, че новият тип на работа ще се отнася за патрулите в светлата част на денонощието. Според Рашков, където територията на града не може да се покрие с "жива сила", ще трябва да влезе в употреба техника, вкл. видеонаблюдение.

Преди да говори пред медиите министър Рашков беше изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Там той също беше питан за пътния инцидент и обсъди с народни представители какви действия могат да се предприемат, за да се повлияе на хората, които нарушават постоянно правилата за движение по пътищата, както и срещу онези, които имат множество криминални прояви и присъди.

"Споделям мнението, че не можем да вървим само по пътя на повишаване на наказанията в Наказателния кодекс, защото това не може да бъде истинско решение", посочи Рашков и добави ,че трябва да се обърне по-сериозно внимание на профилактиката и своевременното реагиране.

Премиерът в оставка Кирил Петков също коментира трагедията:

"Катастрофата в София, при която снощи загинаха две жени, е ужасяващо криминално деяние. Искрени съболезнования за изгубените два млади живота! Бруталното погазване на законите и усещането за безнаказаност с години са подхранвани в нашето общество. Трябва да се сложи край на този порочен модел, при който законите за някои са само формалност, а двойните стандарти - обичайни. Човешкият живот е най-висша ценност!", написа Петков в своя фейсбук профил.

Вероятно след тежката катастрофа снощи, при която загинаха две млади жени, шофьорът Георги Семерджиев е употребил наркотични вещества отново. Кръвните тестове ще докажат или отхвърлят това съмнение, научи bTV от свои източници.

Само 3 дни преди катастрофата бившият футболист заредил гориво на 20-ти км АМ "Тракия" и избягал без да плати. През 2013 г. и 2014 г. са образувани досъдебни производства срещу него за шофиране без книжка, но прокуратурата ги е прекратила. Семерджиев има повече от 50 нарушения на пътя. Бившият футболист е с богато криминално минало, излежал е присъда, задържан е за разпространение на дрога. Днес е трябвало да се яви на поредно заседание в съда, защото е подсъдим за нанесена телесна повреда.

Малко след 13 ч. днес Семерджиев беше задържан в квартал "Лозенец", в района на хотел "Маринела", близо до мястото на катастрофата. При задържането в него са намерени отличителни полицейски знаци - два броя сини лампи и стоп палка.

Семерджиев беше изведен от дома си 7 часа след задържането си. Той е извозен към столичното следствие от ГД "Охрана" към правосъдното министерство.

Биившият футболист е намерен на адреса към 13:30 ч. този следобед от специализирания отряд "Кобра" и служители на МВР. За да го задържат, полицаите трябвало да разбият вратата, а по неофициална информация Семерджиев е спял.

Снимка: Булфото

Криминалисти обясниха пред БНТ, че забавеното му извеждане води до протакане, защото колкото по-дълго стои, без да му бъде взета проба и пие течности, това може да повлияе върху резултата от теста за алкохол.

Междувременно днес в ранния следобед таксита блокираха за половин час кръстовището на булевардите "Черни връх, "Арсеналски" и "Св. Наум" в знак наа протест срещу отнетия живот на двете момичета и потрошения таксиметров автомобил от задържания Георги Семерджиев. Исканията им са да се засилят мерките срещу пияни и дрогирани, каза по-рано днес Кирил Ризов, почетен председател на съюз "Такси".

Във Фейсбук пък се организира още един протест на кръстовището на "Черни връх" и "Арсеналски". Организаторите са нарекли събитието "Протест срещу несправянето с рецидивистите и корупцията по пътя".

Снимка: БТА

Десетки граждани се събраха на мястото на катастрофата след 18 ч. Част от тях положиха цветя в памет на жертвите. В този момент те излязоха на кръстовището и блокираха движението в знак на протест срещу случилото се.

Пред БТА млад мъж определи случилото се като трагедия. Според него причинителят на катастрофата е трябвало да бъде осъден още след като е било установено няколко пъти, че е извършвал нарушения по пътищата. "Въпрос на време е било да убие някого", добави той и изрази надежда да има справедливост.

Друг гражданин коментира, че извежда дъщеря в градинката в близост до мястото на катастрофата. "Това е нещо, което ще ме накара да емигрирам, не държава или нещо друго, а такива хора", каза той.

Снимка: БТА

На въпрос дали по-строги санкции при повтарящи се нарушения на Закона за движение по пътищата могат да окажат влияние при намаляване на пътния травматизъм и по-безопасното шофиране мъжът заяви: "Не мога да кажа дали по-сериозни законодателни промени ще помогнат. Аз наистина не мога да разбера това що за безочие е, какво трябва да направи един закон, за да предотврати тази липса на морал".

Протестът във връзка с инцидента се организира във фейсбук. Организаторите посочват, че целта му е да бъде поискана сметка от отговорните, както и уволнения на тези, допуснали Семерджиев да се движи безнаказано по пътната мрежа. Също така се настоява за предприемане на спешни акции срещу всички останали шофьори с "десетки нарушения на пътя", както и да се предвидят по-строги санкции за тях