Варненският апелативен съд постанови условна присъда за търговия с влияние за бургаския адвокат Марин Стефанов. Наложеното наказание е 2 години лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Случаят е още от 2013 г. Тогава, на 14 февруари, Стефанов беше задържан в заведение с обвинителя от Окръжната прокуратура в Бургас Ангел Георгиев. Магистратът, който тогава беше зам.-шеф на прокуратурата, обаче бе освободен от ареста и не му беше повдигнато обвинение, тъй като не се установи да е замесен в престъпление.

Адвокатът обаче беше обвинен за поискан и получен дар, който не му се следвал. Става дума за 7000 лева, които той поискал от клиент, за да упражни влияние при вземане на решение върху прокурора да върне веществени доказателства по делото и впоследствие да прекрати досъдебно производство срещу обвиняемите.

"Първоначално поисканата сума била 8070 лева - веществено доказателство по досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група и за данъчно престъпление", уточниха от прокуратурата.

Според обвинението адвокатът взел парите от клиента си, а после симулирал среща с Георгиев, за да създаде впечатление, че прокурорът в действителност иска подкуп. Обвинителят обаче не подозирал за намеренията му.

Първата инстанция по делото срещу адвокат Стефанов - Варненският окръжен съд, постанови оправдателна присъда, която беше протестирана от прокуратурата. Сега той е осъден и да плати в полза на държавата направените по делото разноски за съдебни експертизи.

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Върховния касационен съд.