Сливенският съд даде ход на делото за убийството на 7-годишната Кристин от село Сотиря. Магистратите удовлетвориха искането на обвинения Мартин Трифонов и защитата му процесът да протече по реда на съкратено съдебно следствие. Това обаче няма да се отрази на размера на наказанието.

По реда на съкратеното производство няма да бъдат разпитвани свидетели и вещи лица. За решаване на присъдата ще се използват протоколите от изслушването на свидетели и заключенията на вещи лица при съдебното следствие.

Ще бъде изслушан като вещо лице единствено патологът д-р Тома Чаушев.

Окръжният прокурор Пламен Стефанов прочете обвиненията към 21-годишният Мартин Трифонов. Той ще отговаря за убийство на малолетно дете по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, за което законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Второто обвинение е опит за изнасилване, за което се предвижда от 10 до 20 години затвор.

Третото обвинение е за блудство с малолетно дете, като предвиденото наказание е от 5 до 20 години "лишаване от свобода".

Мартин Трифонов бе ранен по време на залавянето му

Снимка: БТА

Роднините на убитото дете внесоха и граждански иск срещу Мартин Трифонов. Майката настоява за обезщетение от 400 000 лева, а дядото и бабата на Кристин - 200 000 лева за претърпени неимуществени вреди. Те поискаха и изслушване на четирима свидетели.

Обвиняемият отказа да даде обяснение за мотивите за извършеното от него престъпление, като посочи, че това ще стане на по-късен етап.

На заседанието присъстваха близки и приятели на убитото дете, които поискаха възмездие и дори саморазправа с извършителя.

Съдът насрочи следващото заседание по делото на 30 януари.

Подсъдмият за убийство чакаше процеса в болница

Снимка: БТА

Престъплението бе извършено на 15 август, като Трифонов бе заловен след почти 24-часово издирване на следващия ден и бе ранен след като оказал съпротива. Той продължава да търпи мярката си за неотклонение "задържане под стража" в болница, като днес бе придържан от охраната, за да влезе в съдебната зала.

Случаят доби широк обществен отзвук, като на няколко протеста и бдения граждани поискаха отмяна на съкратеното съдебно следствие и успяха да променят закона.

След края заседанието Мартин бе отведен под конвой в Софийския затвор.